Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking wegsturen gehandicapten moet beter

Gehandicapten gaan alsnog meepraten over de manier waarop instellingen hen kunnen wegsturen. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) noemde het donderdag in de Tweede Kamer buitengewoon onverstandig dat de cliënten niets te zeggen hadden over een handreiking waarin staat wanneer instellingen hun bewoners de wacht kunnen aanzeggen.
Handreiking wegsturen gehandicapten moet beter

De Tweede Kamer viel donderdag over het document van koepel Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN), waaruit opgemaakt zou kunnen worden dat lastige klanten te gemakkelijk op straat gezet zouden kunnen worden. Volgens Bussemaker is dat niet de strekking, hoewel ook volgens haar bij eerste lezing een verkeerde indruk werd gewekt. ‘Het had handiger opgeschreven kunnen worden.’

Uiterste middel
Het is niet de bedoeling dat gehandicapten die medebewoners lastigvallen of personeel intimideren, op straat komen te staan. Zorgkantoren moeten hen ergens anders onderbrengen. Bussemaker bracht naar voren dat het kabinet werkt aan versterking van de rechten van patiënten. Daarin komt ook te staan dat opzegging van een contract het uiterste middel is. Ook instellingen zullen daarbij hun best moeten doen de lastige klanten elders onderdak te geven.

Toch noodzakelijk
De staatssecretaris benadrukte dat de handreiking van de VGN weliswaar onhandig maar toch noodzakelijk is omdat het nodig is dat een instelling voor gehandicaptenzorg zowel cliënten als personeel moet kunnen beschermen tegen bewoners die niet meer te handhaven zijn.

Selectie aan de poort
Sommige fracties vrezen ook de gevolgen van een nieuwe manier om het geld te verdelen: hoe zwaarder de zorg is die een gehandicapte nodig heeft, hoe meer geld er voor die zorg beschikbaar is. Dit zou selectie aan de poort in de hand werken: instellingen willen vooral cliënten met een grote zogeheten zorgzwaarte. Bussemaker zei later te komen met een onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de nieuwe manier van financieren.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.