Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Storm van kritiek op time-out verwarde personen

Zowel patiëntorganisaties als GGZ-verenigingen zijn teleurgesteld en verbijsterd over het plan om verwarde personen een time-out van drie dagen te geven.
000on-your-own-1435956-638x401.jpg
De NVvP vindt de maatregel strijdig met de rechten van de mens. - Foto: Free Images

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kondigen een time-out-periode van drie dagen aan voor patiënten met een psychische stoornis. Verwarde personen die mogelijk een gevaar voor zichzelf of anderen zijn, worden in die drie dagen geobserveerd. Tegelijk wordt dossieronderzoek gedaan en eventueel naasten geraadpleegd, wanneer er een zeer sterk vermoeden bestaat dat de patiënt een ernstige psychische stoornis heeft en er ook een vermoeden is dat daardoor gevaar voor de persoon zelf of zijn omgeving bestaat. Zo kan de ernst van het gevaar worden vastgesteld en indien nodig alsnog een crisismaatregel worden getroffen, of een andere vorm van hulpverlening worden ingezet. Bij een observatiemaatregel is nog geen sprake van behandeling.

 

Dit riekt meer naar handhaving van de openbare orde, dan dat de patiënt hierbij gebaat is, stelt voorzitter van GGZ Nederland Jacobine Geel het NOS Radio 1 journaal:  Wij vrezen dat een time-out-periode van drie dagen niet de oplossing is. Drie dagen is te kort om vast te stellen of er sprake van een stoornis is.’ Volgens Geel ontdek je hiermee niet de mensen die ‘tikkende tijdbommen’ zijn die af en toe oplaaien en dan weer schijnbaar prima meedraaien in de maatschappij.

Wegwerken wachtlijsten

Ook cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg, verenigd in het Landelijk Platform GGZ (LPGGz) is naar eigen zeggen ‘verbijsterd’ over het plan. Het platform zegt dat niet alleen mensen die psychische kwetsbaar zijn het risico lopen zonder goede reden te worden opgesloten, maar ook andere burgers. Het platform ziet meer heil in preventie, het vroegtijdig signaleren van geestelijke nood, het aanbieden van vrijwillige zorg en het wegwerken van de wachtlijsten.

De problemen over de zorg voor patiënten met ernstige psychiatrische klachten worden steeds groter. In een enquête geven nu ook de huisartsen aan dat de wachtlijsten voor specialistische ggz-zorg onaanvaardbaar lang zijn. Lees meer

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) is ook teleurgesteld over het voornemen.  De vereniging noemt de maatregel oneigenlijk, overbodig en onrechtmatig. ‘Het is strijdig met de rechten van de mens: alleen mensen die een ernstig gevaar vormen voor zichzelf of anderen door een psychiatrische aandoening mogen worden opgesloten. Door de koppeling van de wet verplichte ggz aan de brede groep personen die maatschappelijk overlast veroorzaken, wordt onjuist gebruik van klinische bedden in de ggz gestimuleerd.’

Voor de aanpak van problemen met verwarde personen, maakt het kabinet 30 miljoen euro structureel vrij. Lees meer 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.