Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedwongen opname ggz eerder mogelijk

Het wetsvoorstel Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg is gewijzigd door het kabinet. Mensen met psychische problemen kunnen eerder gedwongen behandeld worden en een gedwongen opname ggz is daardoor eerder mogelijk.
Gedwongen opname ggz
Gedwongen opname ggz

Onder de “oude” wetgeving is gedwongen opname ggz alleen mogelijk als mensen een gevaar vormen voor zichzelf of voor de omgeving. Met de wijzigingen in de nieuwe Wet verplichte GGZ kan een gedwongen behandeling kan ook – anders dan nu het geval is – bij de cliënt thuis plaatsvinden. De nieuwe wet maakt het verder mogelijk mensen met psychische problemen al in een eerder stadium gedwongen te behandelen.

Wetsvoorstel

Het kabinet heeft vorige week het besluit genomen het wetsvoorstel te veranderen. Het wetsvoorstel Verplichte GGZ gaat nu naar de Raad van State en vervolgens naar de Tweede Kamer ter goedkeuring. Met de wetswijziging worden aanbevelingen van de commissie-Hoekstra opgevolgd, aldus het kabinet. De commissie heeft naar aanleiding van de zaak Bart van U, die terecht staat voor de moord op Els Borst, adviezen gegeven over de veranderingen in de Wet verplichte GGZ.

De geestelijke gezondheidszorg wil een derde minder bedden in 2020. Dat doet de ggz door ambulante zorg in te zetten. GGZ-patiënten zullen meer zelfstandig gaan wonen in de wijk. Tot grote bezorgdheid van de politie, de wijkteams, huisartsen en ook ggz-professionals zelf. Lees meer>>

Gedwongen opname GGZ

Volgens het kabinet is de verandering in de wet een verbetering, omdat ‘Op dit moment nog gewacht moet worden met ingrijpen tot het gevaar zo ernstig is. Dat het alleen door gedwongen opname weggenomen kan worden. Hierdoor blijven mensen vaak te lang verstoken van zorg. Ook kan in crisissituaties gestart worden met behandelen voordat een maatregel is afgegeven. De nieuwe Wet verplichte GGZ verbetert de mogelijkheid om zorg op maat te bieden,’ aldus het kabinet.

Samenwerking

Cruciaal in het wetsvoorstel is de betere samenwerking tussen de GGZ, hulpverleners, gemeenten, politie en Openbaar Ministerie. Belangrijk is ook de sterkere rol voor de familie, zo worden zij betrokken bij het opstellen van het zorgplan.

Informatie delen over gedwongen opname ggz

Met de wijziging van het wetsvoorstel krijgt, naast de geneesheer-directeur, ook het Openbaar Ministerie een centrale rol in het proces van verlening van gedwongen zorg. ‘In het verzoek aan de rechter bundelt de officier alle relevante informatie, bijvoorbeeld over de zorg die nodig is, over de naasten en familie of een eventueel strafrechtelijk verleden’, aldus het kabinet. Deze wijziging maakt het mogelijk dat relevante informatie beter gedeeld kan worden tussen partijen, zoals zorgverleners, gemeente of politie en justitie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.