Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Hersenziekte schizofrenie bestaat niet’

Mensen met de schizofrenie krijgen niet de juiste behandeling. Omdat ze voor de een verkeerde hersenziekte worden behandeld. Dat stellen psychiater Jim van Os en vijf andere deskundigen. Schizofrenie bestaat niet, psychose wel. En dat kan wel succesvol behandeld worden.
<p>Patiënten krijgen niet de juiste behandeling omdat ze worden gediagnosticeerd met schizofrenie</p>
Patiënten krijgen niet de juiste behandeling omdat ze worden gediagnosticeerd met schizofrenie - Foto: ANP XTRA

Met de oprichting van de website www.schizofreniebestaatniet.nl willen zes deskundigen de fabels, het onbegrip en verkeerde behandelingen voor mensen met de psychische aandoening: psychose, een halt toeroepen. Het doel is om de diagnose schizofrenie de wereld uit te helpen, want 'schizofrenie bestaat niet,' schrijven psychiater Jim van Os en vijf andere deskundigen in NRC Handelsblad. 'Mensen kunnen last hebben van een psychose. Ze staan bekend als hopeloze gevallen. Dat is flauwekul, de meesten komen er bovenop met de juiste hulp.'

Psychose

Een psychose komt voort uit persoonlijke emoties, die zo moeilijk te dragen zijn dat de patiënt een vertekend beeld van de werkelijkheid waarneemt, dat door andere mensen niet wordt begrepen. Schizofrenie wordt niet als een psychotische aandoening behandeld maar als een biomedische hersenziekte. Van Os: 'Dit is wetenschappelijk gezien onjuist. Deze zienswijze draagt bovendien bij aan negatieve verwachtingen over het herstel.' Onterecht, menen Van Os en de vijf andere deskundigen: Robert Vermeieren, kinder- en jeugdpsychiater, Aartjan Beekman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Wilma Boelvink en Rutger Engels van het Trimbos-instituut en Rutger Jan van der Gaag van artsenfederatie KNMG.

Niet de juiste hulp

Mensen met een psychotische aandoening zijn heel goed te behandelen, stellen de deskundigen. Door inzicht te krijgen in de psychische problemen, bijvoorbeeld met therapie. Maar patiënten krijgen nu niet de juiste hulp. 'Omdat mensen met een psychose een pessimistische toekomst wordt aangepraat. Bovendien zijn behandelingen die aantoonbaar werken, zoals intensieve begeleiding naar opleiding of werk, onvoldoende beschikbaar. Verder is in het huidige zorgmarktsysteem van "diagnose-recept-symptomenlijstje" geen ruimte voor een wat langduriger psychologisch proces van herstel.'

Sociale onrechtvaardigheid

Omdat mensen met psychose te weinig hulp krijgen, blijven ze nodeloos hangen in een leeg bestaan, zonder opleiding en werk en een vroegtijdige dood. 'Een grove sociale onrechtvaardigheid', noemen de deskundigen dat.  Een psychose is immers gewoon te behandelen. 15 Procent van de adolescenten en jongvolwassenen heeft psychotische symptomen, bij 80 procent verdwijnen ze vanzelf. De overige 20 procent herstelt of leert ermee leven, aldus de deskundigen.

Ervaringsdeskundige

Het probleem is dat het verloop van een psychose variabel en onvoorspelbaar is. Iedereen heeft een andere mix van symptomen, daarom passen mensen niet goed in een diagnostisch hokje. Belangrijk is, zo schrijven de deskundigen, dat mensen met een psychose vanaf het eerste moment perspectief krijgen. Met behulp van een ervaringsdeskundige, die hen kan ondersteunen om te leren leven met de aandoening. Maar ook door therapeutische begeleiding en terugkeer naar de eigen omgeving, opleiding en werk. 'De huidige praktijk om daarmee te wachten tot iemand volledig is genezen, is contraproductief.'

Lees het artikel in NRC Handelsblad>>

Carolien Stam

4 reacties

 • Iffie

  Schitzofrenie bestaat inderdaad niet het is onzin kijk eens naar deze patenten de overheid heeft maar ook grote bedrijven zoals Google zie: https://www.google.com/patents/US5159703 en https://www.google.com/patents/US4877027 en https://www.google.com/patents/US4858612 het zijn alledrie patenten met bewezen nieuwe technologieen die het mogelijk maken om op afstand geluid in iemand cochleair te gooien via neuro technologie dit met Quantum computers en ALICE chatterbots met een psychologisch script. Lees Dr. Robert Duncan boeken "How to tame a Demon" en "Project soul catcher" die gaat over Cybernetics. Maar ook NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) voor Dummies is belangrijk want het uitvoeren van dingen als Mirroring, Anchors en triggers aanmaken is ook een onderdeel van het programma. Tevens is "Banned Mind Control techniques" de perfecte aanvulling en met deze 4 boeken begrijp je precies dat schitzofrenie niet bestaat maar slechts een smerig controle middel is. De zendmasten met low frequencies zijn de boosdoeners, ze kunnen van eerder vernoemde patenten "Microwave irradiation technologie" gebruiken en zo de unieke hersen frequentie benaderen als een "vingerafdruk".

 • L de Jong

  Bijzonder artikel! Ik ben van mening dat medicatie inderdaad helpend kan zijn, wellicht tijdelijk.
  S. de Graaf schrijft dat niet alles door psychische problemen komt, en dat schizofrenie wel degelijk een ziekte is, dit is mij onduidelijk.
  Iemand die psychische problemen heeft, is toch ziek? Hij kan tijdelijk niet functioneren in de maatschappij, maar dit betekent niet dat er niets aan te doen valt. Het leren omgaan met de ziekte is een lange weg en vergt veel inzet van de patiënt.
  Ik ben tegen het gebruik van medicatie wanneer er geen therapie of begeleiding wordt gegeven, deze combinatie kan ervoor zorgen dat men stapje voor stapje leert om met alle emoties om te gaan en uiteindelijk weer een waardevolle bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren.

 • P.J.W.M. Hop

  Wat bijzonder. Ik ben opgeleid in de tijd van de anti-psychiatrie (Foudraine) en heb lijdzaam toegezien hoe de psychiatrie een heel ander (meer biologische) kant op ging. In mijn tijd leerde we dat je de kwaliteit van een psychiater kon aflezen aan het aantal diagnoses schizofrenie die er werden gesteld. Schizofrenie stond in de 70er jaren vooral ook voor ''psychotische situaties die door de psychiater niet werden begrepen''. In het licht van de opkomende aandacht voor biologische stromingen in de psychiatrie, ben ik afgelopen jaren opgehouden om daarover het debat te voeren. Gewoon omdat daarover nogal een ruzies ontstonden, De standpunten in dit artikel vind ik dan ook wel weer mooi en bijzonder. Zovele jaar later. En dat staat los van het feit dat iemand als S de Graaf baadt kan hebben bij medicatie. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen de weg te zijn.

 • S de Graaf

  Ik ben juist erg blij met mijn medicatie! Na 20(!) jaar van psychoses en maar liefst zo'n 30 dwangopnames ben ik eindelijk medicatietrouw geworden. Sindsdien heb ik geen last meer van psychoses.
  Bij ons zit het in de familie en de ziekte is erfelijk.
  Zonder medicatie ben ik binnen een half jaar weer opgenomen. Niet alles komt door psychische problemen, schizofrenie is wel degelijk een ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.