Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Herken lichamelijke klachten bij psychiatrisch patiënten

Mensen die een psychische aandoening hebben en daarnaast ook lichamelijk ziek worden, kunnen ruim 20 jaar eerder overlijden dan gezonde mensen. Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) presenteert twee richtlijnen om lichamelijke klachten bij deze groep snel te herkennen.
Mensen die een psychische aandoening hebben en daarnaast ook lichamelijk ziek worden, lopen risico vroegtijdig te overlijden.
Mensen die een psychische aandoening hebben en daarnaast ook lichamelijk ziek worden, lopen risico vroegtijdig te overlijden. - Foto: ANP

Met deze handvatten kunnen begeleiders lichamelijke problemen of pijn bij deze groep sneller opsporen of helpen voorkomen. Mensen met een psychische aandoening of beperking kunnen vaak minder goed aangeven waar zij last van hebben, terwijl zij juist vaker lichamelijke ongemakken hebben.

Opsporing en preventie

De eerste richtlijn 'Somatische screening bij patiënten met een psychische aandoening' geeft informatie over de opsporing en de tweede 'Leefstijl bij patiënten met een ernstige psychische aandoening' helpt patiënten bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Het beleid is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met familie, beroeps- en cliëntenverenigingen.

Richtlijnen

De richtlijnen zijn ontwikkeld door het Trimbos-instituut in opdracht van V&VN. Alle relevante beroepsverenigingen zijn betrokken geweest bij het ontwikkelen ervan. De totstandkoming van de richtlijnen vormt een belangrijke mijlpaal, volgens V&VN: er is nu een landelijke standaard beschikbaar voor somatische screening en leefstijlbevordering voor patiënten met een ernstige psychische aandoening. Daardoor onderkennen verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vroegtijdiger ziekten. De richtlijnen geven ook meer aandacht aan preventie (leefstijlbevordering).

Richtlijnen geven adviezen over wat na vaststelling van de aandoening de aangewezen behandeling of interventie is. Hoewel 91 procent van de hulpverleners aangeeft op de hoogte te zijn deze richtlijnen, past slechts 28 procent ze toe in de praktijk. Lees meer>>

Hanneke Bruggeman

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.