Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: aantal behandelingen en cliënten ggz groeit

Korte opnames voor psychische problemen en ambulante ggz nemen een groot deel van het geld in beslag dat In Nederland aan zorg wordt uitgegeven. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van de OESO. Er is een groei van het aantal behandelingen en ook van het aantal cliënten.
CBS: aantal behandelingen en cliënten ggz groeit

Nederland heeft in vergelijking met andere westerse samenlevingen, naar verhouding ‘een ruim en open aanbod aan psychische behandelingen’. Maar Nederland heeft ook relatief meer mensen met psychische klachten. Dat blijkt uit de publicatie van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd. Het gebruik van geestelijke gezondheidszorg in Nederland neemt toe, blijkt uit de publicatie.

Ambulantisering

De behandelingen in Nederland van mensen met een psychische aandoening zijn veelal gericht op depressies, dementie, stoornissen door alcohol en drugs, stemmingswisselingen, persoonlijkheidsstoornissen en verstandelijke beperkingen. Het OESO-rapport blijkt dat sinds 2000 de ambulante zorg in de ggz is toegenomen, maar de klinische zorg is niet afgenomen. In andere landen is het aantal bedden in de ggz sterker gedaald.

Er is te weinig intensieve zorg mogelijk voor patiënten met een ernstige psychische aandoening, zeker voor hen die op de rand van een crisis staan. Nic Vos de Wael van belangenorganisatie Landelijk Platform GGz ziet mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden. Lees meer>>

Psychische klachten

Volgens het CBS weerspiegelen de cijfers vooral de groei van het aantal behandelingen en de groei van het aantal cliënten. Van elke euro die in Nederland wordt uitgegeven aan  opname in het ziekenhuis, gaat 23 cent naar de behandeling van psychische klachten. In andere westerse economieën is dat gemiddeld 9 cent. Duistland bijvoorbeeld geeft 13 cent per euro uit aan behandeling van psychische klachten, Zweden geeft daar 7 cent per euro uit.

Kortdurende opname

Het OESO onderzoek beperkt zich tot de uitgaven aan kortdurende opnames – korter dan een jaar – in een instelling of ziekenhuis. In Nederland bedragen deze kortdurende opnames 27 procent is van alle uitgaven aan psychische- en gedragsstoornissen. Dat was in 2011 bijna 4 miljard euro. Het merendeel van deze uitgaven komt voor rekening van gespecialiseerde ggz instellingen Bij internationale vergelijkingen worden deze ggz-instellingen tot de ziekenhuissector gerekend.

 

Gezondheidszorg

Van alle OESO-landen geeft Nederland niet het meeste geld uit aan gezondheidszorg. Tegenover de Nederlandse 4.252 euro per persoon in 2013 staat de absolute grootverbruiker de Verenigde Staten met 7.221 euro per persoon. Per inwoner geven ook  Noorwegen en Zwitserland meer uit dan Nederland. Nederland geeft wel bijna 60 procent meer uit dan het gemiddelde (2.682 euro per inwoner) van de OESO-landen. Turkije geeft van de OESO-landen met 780 euro per inwoner het minste uit.

De geestelijke gezondheidszorg wil een derde minder bedden in 2020. Dat doet de ggz door ambulante zorg in te zetten. GGZ-patiënten zullen meer zelfstandig gaan wonen in de wijk. Tot grote bezorgdheid van de politie, de wijkteams, huisartsen en ook ggz-professionals zelf. Lees meer in het dossier Ambulantisering ggz>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.