Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bedreigers koningshuis in beeld bij zorg en politie’

Ongeveer vijftien verwarde mensen in Nederland bedreigen met grote regelmaat leden van het koningshuis, de ministerraad en Eerste en Tweede kamer. Deze groep is in beeld gekomen van de politie in de Pilot Dreigingsmanagement. Wie zijn die vijftien, hoe worden zij in de gaten gehouden en hoe worden ze geholpen?
‘Bedreigers koningshuis in beeld bij zorg en politie’

Niet snel zullen we de beelden vergeten van de auto die de menigte inrijdt bij het bezoek van de koninklijke familie aan Apeldoorn op Koninginnedag 2009. Noch de commotie op de Dam na het optreden van de ‘Damschreeuwer’ in hetzelfde jaar. Beide gebeurtenissen hebben er mede toe bijgedragen dat vanuit de politie de Pilot Dreigingsmanagement werd opgezet.

Zorg

‘Met dit project richten we ons vooral op de dreiger. Wat kunnen we met hem? Vooral in preventieve zin, zodat hij niet tot de daad van geweld komt.’ Er wordt een model opgezet waarbij we kijken hoe de zorg  rondom deze persoon verbeterd kan worden, zodat de dreiging minder wordt.

Engeland

De pilot is gebaseerd op ervaringen in Engeland. Daar is veel onderzoek verricht, als gevolg van dreigementen aan het koningshuis daar. ‘Daaruit bleek dat het vooral solistische dreigers zijn en dat 80 tot 85 procent van die mensen ernstige psychosociale problemen heeft’, legt de psychiater die betrokken is bij de pilot uit in Zorg + Welzijn magazine van deze maand.

Problematiek

Een van de belangrijkste kenmerken van de dreigers is dat ze allemaal ernstige psychosociale problematiek hebben. Niet een uitgezonderd. ‘Het zijn nagenoeg allemaal mannnen sporadisch een vrouw. Hun sociale netwerk is ernstig verstoord. Het zijn solisten, eenlingen’, legt de psychiater uit. ‘Meestal zijn ze gebrouilleerd met hun familie, ze hebben nauwelijks vrienden of kennissen. Ze wonen alleen, ze hebben geen werk, zijn verstoken van normale contacten, hebben vaak problemen in hun woonsituatie. Het zijn dus sociaal geïsoleerde mensen.’

Samenwerking

Aan de pilot werken casemanagers mee die met het dossier van de dreiger naar de betrokken zorgverleners rondom de dreiger stappen. Daar komt een plan van aanpak om ervoor te zorgen dat de situatie niet escaleert. De samenwerking tussen de politie en de zorg is enorm belangrijk, stellen de geïnterviewden. ‘Er moet meer bewustwording komen over solistische dreigers en hulpverleners moeten ons van van informatie blijven voorzien. Die informatie is belangrijk om tot een goed beeld van de dreiger te verkrijgen en te komen tot een goede risicotaxatie.’

Lees meer in het decembernummer van Zorg + Welzijn magazine >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.