Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Eerste suïcidepoli in Nederland'

Mensen met ernstige zelfmoordneigingen kunnen vanaf dit najaar terecht op de poli suïcidepreventie in het VieCurieziekenhuis in Venlo. Daar kunnen ze hulp krijgen van een psychiater, een psycholoog en verpleegkundigen. Een woordvoerder van de GGZ in Venlo, die de poli heeft opgericht, heeft dat woensdag gemeld. Volgens de GGZ is het de eerste suïcidepoli in Nederland.
'Eerste suïcidepoli in Nederland'
Foto: ANP Photo

De medewerkers van de poli bieden hulp en nazorg aan de cliënt en zijn naasten. In veel situaties gaan de hulpverleners op huisbezoek. Ook kunnen mensen een verwijzing naar de poli krijgen voor een consult.

Samenwerking
'Een somber mens komt eerst bij de huisarts terecht', zegt de woordvoerder. 'Die moet een inschatting maken van de ernst van de depressie. Deze inschatting en het moment van handelen door de arts is heel cruciaal. Een verkeerde inschatting kan leiden tot een zelfdoding. Daarom spreken hulpverlenende instanties woensdag met elkaar af hoe de samenwerking beter kan. De poli vervult daarin een belangrijke rol en is uniek in Nederland.’

Meer zelfdodingen
Het aantal zelfdodingen is in Nederland de laatste jaren fors toegenomen. Dat heeft volgens de GGZ-zegsman veel te maken met de economische crisis. Volgens het CBS waren er in 2005 in Nederland 1572 zelfdodingen, vorig jaar 1753. Volgens de woordvoerder zijn er heel veel mensen met suïcidale gedachten en gedrag. 'Wij willen met deze mensen contact blijven houden en hen stimuleren er over te praten. Dat is een grote stap om zelfdoding te voorkomen.'

ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.