Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg forensische patiënt meer naar reguliere ggz

De reguliere ggz moet een grotere rol spelen in de zorg aan forensische patiënten met ernstig psychiatrische aandoeningen. De nadruk moet daarbij liggen op de zorg voor hun aandoening in plaast van het delict. Dat is beter voor de patiënt en voor een veilige samenleving, stelt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ).
Zorg forensische patiënt meer naar reguliere ggz

De RVZ heeft dit advies uitgebracht aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in aanloop van de invoering van de Wet forensische zorg (Wfz) en de Wet verplichte GGZ (WvGGZ) in 2013. Met deze wetten moeten de forensische zorg en de reguliere geestelijke gezondheidzorg beter op elkaar aansluiten. Voor- en doorzorg aan mensen met een ernstig psychiatrische aandoening moeten het uitgangspunt worden in de reguliere ggz, aldus de RVZ.

Investering

De nauwere samenwerking tussen de forensische en reguliere ggz vraagt van zorgverleners in de ggz een investering in bijvoorbeeld risicotaxatie en effectieve interventies voor veelplegers met ernstige psychische stoornissen. Ook moeten zij investeren in het omgaan met ernstige agressie, verslaafden en verstandelijk gehandicapten met multiproblematiek, zo stelt de RVZ.

Begeleiding

De Raad adviseert bovendien het aantal (F)ACT-teams op te schroeven van 160 naar 400 á 500. Dit zijn ambulante teams die de patiënt intensieve begeleiding geven. De patiënt woont thuis en verblijft daardoor minder in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit kan betaald worden met het geld dat beschikbaar komt door de afname van het aantal bedden in de ggz.

Verplichte behandeling
Door de Wet verplichte GGZ is het mogelijk om patiënten die zorg weigeren toch in behandeling te nemen en om in detentie verplichte behandeling op te leggen. Er moet zo vroeg mogelijk een zorgplan komen voor patiënten met ernstige psychische aandoeningen, bij voorkeur op basis van vroegdiagnostiek.  Zo komen en blijven deze patiënten in beeld bij zowel de ggz als Justitie, aldus de Raad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.