Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alcoholverslaving funest bij aanpak depressie

Aan de drank en in een depressie. Het is een hardnekkige en destructieve combinatie die vaker voorkomt dan gedacht. Om uit de vicieuze cirkel te komen, moet eerst het drankprobleem worden aangepakt. Maar dan moet dat wel tijdig herkend worden.
Alcoholverslaving funest bij aanpak depressie

Mensen met een depressie of een angststoornis hebben vaak ook een ernstig alcoholprobleem. Of ze hebben ooit zo’n probleem gehad, waardoor ze gevoelig blijven voor een terugval. Van de groep depressieven combineert 16,5 procent dit met ‘alcoholafhankelijkheid’; bij een angststoornis ligt de combinatie op 12,4 procent. Van de mensen met een depressie én een angststoornis is zelfs ruim 20 procent alcoholverslaafd. Waarom deze combinaties zo problematisch zijn, staat in een onderzoek waarop Lynn Boschloo afgelopen zomer promoveerde aan de VU in Amsterdam.

Kip-ei
Het lijkt een kip-ei verhaal: volgt een zwaar alcoholprobleem op een depressie of angststoornis, of is het juist andersom? Het blijkt allebei voor te komen. Dat is geen groot nieuws. Nemesis, een grootschalige studie naar de psychische gezondheid van Nederlanders, toonde de relatie eerder al aan. ‘Maar wij zijn een stap verdergegaan’, vertelt Boschloo. ‘We wilden weten hoe vaak de combinaties voorkomen, wat hiervan de oorzaken zijn en of de comorbiditeit iets zegt over het verloop van een stoornis. Wat is de invloed van depressie en angst op een alcoholstoornis, en andersom?’

Combinatie
Boschloo analyseerde data uit de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Die bevat gegevens van bijna drieduizend volwassenen met een depressieve of angststoornis. Zelf interviewde ze ten behoeve van NESDA zo’n tachtig mensen. Twee uitkomsten van haar promotieonderzoek zijn opvallend: de combinatie van stoornissen komt relatief vaak voor en depressieve of angstige mensen met een ernstige alcoholafhankelijkheid zijn na twee jaar nog steeds depressief of angstig, ook al zijn ze daarvoor behandeld.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 10, oktober 2012.

Bron: ANP-Photo/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.