Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Korpschef: ‘Politie is te veel tijd kwijt aan ggz-patiënten’

Bijna 5000 agenten in de hoofdstad zijn 20 tot 30 procent van hun tijd kwijt aan verslaafden en psychiatrisch patiënten. Terwijl dat niet de taak is van de politie, vindt de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg.
Korpschef: ‘Politie is te veel tijd kwijt aan ggz-patiënten’

De korpschef vreest dat de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) die deze maand ingaan ervoor zorgen dat de politie nog meer tijd kwijt is aan ‘psychisch zwakke’ Nederlanders. Hij uitte zijn zorgen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de politie, zo meldt dagblad Trouw.

Observatie

Aalbersberg ziet de trend van intramurale zorg naar thuiszorg in de ggz als een van de oorzaken. Wanneer ggz-patiënten overlast bezorgen moeten ze mee naar het politiebureau ter observatie en dat kost ons tijd, zo legde de korpschef het probleem uit. Aalbersberg ziet het probleem niet alleen in de hoofdstad, hij was ook zeven jaar werkzaam in Overijssel en daar speelt dit probleem ook. 

Bezuinigingen

De ggz gaat vanaf dit jaar 600 miljoen euro bezuinigen. Patiënten krijgen een eigen bijdrage van 200 euro per jaar. Gevreesd wordt dat mensen hierdoor vaker zorg gaan mijden en meer overlast zullen veroorzaken op straat. GGZ Nederland ziet de zorg aan huis voor ggz-patiënten juist niet alleen als een bezuinigingsmaatregel, maar ook als een verbetering voor de patiënt. ‘Uit ervaring blijkt dat deze mensen in klinieken institutionaliseren. Ze raken langzaam los van de maatschappij’, aldus een woordvoerder in Trouw. 
 

Bron: Trouw/ANP-Photo

2 REACTIES

  1. Wel vreemd dat men praat over de intramurale zorg. De bezuiniging gaan toch juist over de ambulante zorg? Mensen die nu ambulantie zorg ontvangen moeten dit jaar boven op hun eigen bijdragen nog eens 200 euro betalen!!!! Willen ze uberhaupt een psychiater zien.

  2. Lees alle reacties
  3. Zorg aan huis voor ggz-patienten kan goed werken. Voorkomt institutionalisering. Maar stimuleert wellicht isolering.
    Keuze voor thuiszorg hoeft geen bezuinigingsmaatregel te zijn, maar wordt dat wel door de invoering van de eigen bijdrage. Erg dom! Hierdoor wordt isolering en uitsluiting nog verder gestimuleerd, zo verwacht ik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.