Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Aantal zelfdodingen neemt toe

Het aantal zelfdodingen is in 2010 gestegen met bijna 5 procent van 1525 tot 1600. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Aantal zelfdodingen neemt toe

Uit de statistieken blijkt dat mensen nog steeds vooral op latere leeftijd zelfmoord plegen. De grootste groep blijft die van 40 tot 50 jaar. Een andere grote groep is die van 50 tot 60 jaar. Gevallen van euthanasie en pogingen tot zelfdoding zijn niet in de cijfers opgenomen.

Psychisch

Verreweg de meeste zelfdodingen kwamen voort uit psychische stoornissen. Fysieke klachten waren het minst een reden om uit het leven te stappen. Overigens was bij 541 gevallen het motief niet bekend.

Streefcijfer

Begin dit jaar zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een streefgetal voor het terugdringen van het aantal suïcides los te laten. De bewindsvrouw noemde het streefcijfer toen te ambitieus en niet realistisch, aangezien in 2009 en 2008 het aantal met 6 procent toenam.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.


Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  moeder

  In verband met de bezuinigingen maken mensen zich zorgen over hun toekomst. Er zijn in dit verband ook al meldingen van suicide. Zie hiervoor ook de brief van Fred Stekelenburg (voorzitter NVA) aan VWS http://www.pgb.nl/per_saldo/up1/ZorqlzmIC_Brief_NVA_bezuinigingen_en_zelfdoding.pdf

 • no-profile-image

  Roos

  En met de huidige bezuinigingen en eigen bijdrage's ben ik heel erg bang dat deze kwetsbare mensen het niet zullen redden, geen uitweg meer zien en er nog meer zelf dodingen zullen gaan plaats vinden.

  Dit, terwijl er goede hulp beschikbaar MOET komen, wil je het probleem ook echt gaan aanpakken.

  Preventie! dient bovenaan te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.