Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steden willen schuldeisers in de wacht zetten

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er een wettelijke maatregel komt om schuldeisers van mensen met geldproblemen tijdelijk in de wacht zetten. Zo kunnen de steden personen met grote schulden beter helpen, zei een Haagse gemeentewoordvoerder maandag naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw.
Steden willen schuldeisers in de wacht zetten

Gemeentes hebben tijd nodig om de persoonlijke schulden aan diverse partijen zoals verzekeringen en postorderbedrijven in beeld te brengen. Via een regeling worden alle schuldeisers terugbetaald. ‘Als één van de schuldeisers voordringt door zelf al een procedure op te starten om geld terug te krijgen, ondermijnt dat het hele traject’, aldus de zegsvrouw. ‘Dan wordt er beslag gelegd op het geld van de schuldenaar, waardoor de andere schuldeisers in de knel komen. Het is in ieders belang even te wachten.’

Wachtperiode
De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (armoedebeleid) stuurde vorige maand namens de vier grote steden een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij voorstelde de wachtperiode (moratorium) op te nemen in een nieuwe wet over gemeentelijke schuldhulpverlening. Die wet wordt deze week in de Kamer behandeld, aldus een Amsterdamse gemeentewoordvoerder.

Doelstelling
‘Zonder het moratorium zullen de doelstellingen van het wetsvoorstel, een effectievere en efficiëntere schuldhulpverlening, niet worden gehaald’, meent Ossel. Volgens hem bestaat er een breed draagvlak voor het moratorium; onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) staan erachter. Ook benadrukt de wethouder: ‘Het aantal mensen met problematische schulden stijgt, het is zaak om hen snel en adequaat te helpen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.