Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Samen dwang in zorg terugdringen

Gezamenlijk dwang in de geestelijke gezondheidszorg terugdringen, zoals het opsluiten in een isoleercel. Daarvoor tekenden verschillende organisaties in de geestelijke gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag een intentieverklaring.
Samen dwang in zorg terugdringen

De partijen willen hiermee aan organisaties duidelijk maken dat ze alternatieven aan kunnen bieden, zoals open ruimtes waarin patiënten tot rust kunnen komen. Verder willen ze dat instellingen nadenken over het beleid dat ze voeren in deze kwestie.

Partijen
De organisaties die samen dwang in de ggz te lijf gaan, zijn het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de Vereniging voor managers van de psychiatrische afdelingen in algemene ziekenhuizen. Daarnaast onderschrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de intentieverklaring.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Marcel van Hoorn

Foto

  • Samen dwang in zorg terugdringen

Alexandra Sweers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Olga Floris

    Mooi initiatief. Maar waarom alleen voor de GGZ en niet ook voor de verstandelijk gehandicaptenzorg (denk aan Brandon) en de verpleeghuiszorg? Juist in deze sectoren wordt veel gebruik gemaakt van dwang en kunnen de mensen niet of nauwelijks voor zichzelf opkomen en het vaak ook niet aan anderen, zoals ouders, verwanten, vertellen. In de verstandelijk gehandicaptenzorg komt ook veel psychiatrische problematiek voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.