Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Instellingen GGZ ontkomen niet aan reorganisaties’

De financiële positie van de Nederlandse GGZ-sector is in 2009 verbeterd. Maar instellingen zullen deze verbetering niet kunnen vasthouden, volgens PricewaterhouseCoopers. Vanwege de groeiende arbeidskosten, de ‘Klink-korting’ en de zorgzwaartebekostiging. ‘Een aantal instellingen ontkomt niet aan ingrijpende reorganisaties.’
‘Instellingen GGZ ontkomen niet aan reorganisaties’

Het rendement van ggz-instellingen is met 0,5 procent verbeterd ten opzichte van 2008. Volgens PricewaterhouseCoopers is het onwaarschijnlijk dat instellingen dit niveau kunnen vasthouden. De positieve resultaten komen voort uit diverse niet-structurele componenten. Bovendien krijgt de sector vanaf dit jaar te maken met een toenemende druk op de resultaten als gevolg van de ‘Klink’-korting, hogere CAO-kosten en de versnelde invoering van zorgzwaartebekostiging.

Analyse
Het rendement van GGZ-instellingen is gemiddeld 1,7 procent van de omzet. Dat is een verbetering met een half procent ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit een eerste analyse door accountant- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) van de jaarrekeningen 2009 .

Hoger uitgevallen
Volgens PwC pakken donkere wolken zich echter samen boven de sector. Een groot deel van de rendementsverbetering komt voort uit nagekomen budgetten van voorgaande jarenBovendien is een vergoeding voor de arbeidskostenontwikkeling hoger uitgevallen dan de werkelijke kosten. De arbeidskosten voor het lopende boekjaar zullen hoger zijn.

Meer productie
De positieve trend is te verklaren door toename van de gemiddelde omzet per instelling met ruim 8 procent. Oorzaak daarvan is vooral de indexatie van budgetten en meer productie (volumeontwikkeling). De arbeidskosten gingen relatief omlaag door toenemende productiviteit en verbeterde registratie en realisatie van de omzet.

Afbouwen
Vanaf 2010 krijgt de sector niet alleen te maken met toenemende arbeidskosten. De grotere druk op de kosten komt ook voort uit de ‘Klink’-korting van 3,5 procent voor de curatieve GGZ. Bovendien moeten het systeem van zorgzwaartepakketten versneld worden ingevoerd. Daardoor zal ongeveer de helft van instellingen het oude budget moeten afbouwen.

Ingrijpend
Volgens PwC is het ‘noodzakelijk om meer flexibiliteit in de kostenstructuur te realiseren zodat instellingen makkelijker mee kunnen veren met veranderingen in de opbrengsten. Een aantal instellingen ontkomt niet aan ingrijpende reorganisaties. De sector als geheel heeft voldoende financiële ruimte nodig om deze transitie te kunnen doorvoeren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: SCP/ foto ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.