Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afname ggz-preventie gevreesd

De dreigende bezuinigingen op ggz-preventieprogramma's zijn een zorgelijke en tegenstrijdige ontwikkeling, vindt GGZ Nederland. De zorgverzekeraar vergoedt het preventieve aanbod niet meer, en gemeenten moeten al korten op de collectieve ggz-preventie.
Afname ggz-preventie gevreesd

Hulp voor mensen die bijvoorbeeld een angststoornis dreigen te ontwikkelen, zit er niet meer bij, zo meldt Psy.nl. Vorig jaar bepaalde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al dat er nog maar twee vormen van ggz-preventie in het basispakket blijven. Daarbij gaat het om preventie gericht op mensen die al in behandeling zijn en geïndiceerde preventie voor mensen met milde klachten op het gebied van depressie en alcoholverslaving.

Huiselijk geweld

De financiering van deze zogenaamde selectieve preventie ligt bij de gemeenten. Maar programma’s voor bijvoorbeeld kinderen van psychiatrische patiënten en verslaafde ouders, kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld of ondersteuning van mantelzorgers en familieleden van psychiatrische patiënten, dreigen aan het kortste eind te trekken. Vooral omdat gemeenten al op collectieve preventie bezuinigen.

Verantwoordelijkheid

Maarten Oosterkamp van GGZ Nederland vindt zegt dat gemeenten en zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid voor deze groepen op elkaar afschuiven. Gemeenten vinden dat het bij deze vorm van preventie gaat om individuele begeleiding die tegen zorg aanzit, en dat daarom de zorgverzekeraar verantwoordelijk is. Zorgverzekeraars stellen dat bij preventie mensen nog niet ziek zijn en dat zij daarom nog geen rol spelen.

Effect
Volgens Oosterkamp moeten verzekeraars, VWS, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en GGZ Nederland samen goede afspraken maken. Het effect van preventie is volgens Oosterkamp aangetoond: het bespaart geld en voorkomt dure behandelingen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Psy/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.