Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Psychotherapie bij depressie overschat’

Het effect van psychotherapie bij de behandeling van een depressie wordt overschat. Dat komt doordat onderzoeken die een gunstige uitwerking van de behandeling aantonen, veel meer kans hebben om te worden gepubliceerd.
'Psychotherapie bij depressie overschat'

Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben dat vastgesteld samen met collega’s uit Zweden en de Verenigde Staten, na bestudering van ruim duizend wetenschappelijke artikelen. Zij maakten de resultaten van hun studie dinsdag bekend.

Selectief

Het verschijnsel dat over een wetenschappelijk vraagstuk selectief wordt gepubliceerd, wordt ook wel publicatiebias genoemd. Het kan leiden tot een vertekend beeld van de effectiviteit van een behandelmethode. Onderzoek is daarom van groot belang voor de klinische praktijk, zeggen de wetenschappers.

Richtlijnen

Onderzoekers toonden eerder al aan dat de doelmatigheid van antidepressiva bij patiënten met een lichte depressie om dezelfde reden wordt overschat. Mede daardoor zijn richtlijnen over de behandeling van deze groep patiënten aangepast. Zij krijgen nu vaker psychotherapie als behandelmogelijkheid aangeboden.

Betere methodes
Nu ook het effect daarvan kleiner blijkt te zijn dan op grond van wetenschappelijke publicaties werd aangenomen, pleiten de onderzoekers voor onderzoek naar nieuwe, betere methodes om depressie te behandelen. Zij zetten hun bevindingen volgende week uiteen in het vaktijdschrift British Journal of Psychiatry.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Onderzoekers dienen uitermate kritisch te zijn wanneer zij resultaten van hun onderzoek publiceren. Een poging tot generalisatie van (mogelijke) incidenten of op basis van “whisful thinking” is uitermate onwetenschappelijk.
    Een diagnose van deze publicisten is daarbij misschien wel even belangrijk dan een diagnose van patiënten.
    Komt de bias voort uit scoringsdrift, een slechte diagnose of is er sprake van een zekere arrogantie?
    Men dient zich te realiseren dat te hoog gespannen verwachtingen inzake een behandelmethode voor serieuze patiënten uitermate pijnlijk en teleurstellend zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.