Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil landelijk bureau familievertrouwenspersonen

Minister Klink wil een landelijk bureau voor familievertrouwenspersonen. Van daaruit moeten zij i GGZ-instellingen werkzaam zijn voor familieleden van patiënten. Annelies Faber van Labyrint-In Perspectief vindt dat een goed idee.
Klink wil landelijk bureau familievertrouwenspersonen

door Femke van der Palen – ‘De kwaliteit, het profiel en de protocollering van het werk van familievertrouwenspersonen (fvp) wordt hierdoor ontwikkeld en gestimuleerd. Zij kunnen een signaalfunctie vervullen voor de politiek, de inspectie en GGZ Nederland. En de fvp’s kunnen, samen met familieorganisaties, het nut en de noodzaak onderbouwen van het betrekken van naasten bij de behandeling’, zegt Annelies Faber, stafmedewerker van familieorganisatie Labyrint- In Perspectief.

Landelijke dekking
Minister Klinkt schreef het plan voor een landelijk bureau in reactie op een motie die Cisca Joldersma (CDA) in 2007 indiende. Zij wil voor iedere ggz-instelling een familievertrouwenspersoon beschikbaar krijgen. Klink liet daarop onderzoek doen naar de mogelijkheden. Daaruit kwamen twee opties naar voren. De eerste variant gaat uit van een landelijk bureau met vier regionale kantoren en 24 fvp’ers in dienst. De tweede en goedkopere optie is een landelijk bureau met minder fvp’ers die in de instellingen worden gevestigd. Dat idee is vergelijkbaar met de organisatie van patiëntenvertrouwenspersonen. Die zijn werkzaam binnen verschillende instellingen, maar in dienst van een landelijke stichting.

Vanzelfsprekend
Faber vindt een landelijke dekking voor fvp’ers gewenst. ‘Zeker zolang de positie en het belang van familie en andere naasten niet vanzelfsprekend wordt meegenomen in het behandeltraject.’ Volgens haar was er al een landelijke bundeling en uitwisseling van fvp’ers. Belangenorganisaties hoopten op meer landelijke steun.

Luisterend oor
Een familievertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en geeft advies aan familieleden en naasten van psychiatrische patiënten. Daarnaast kan hij optreden als bemiddelaar tussen de naasten en de hulpverlener. Ook biedt de familievertrouwenspersoon steun en laat hij professionals ervaren dat naasten een rol kunnen spelen bij het herstel van de patiënt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: Foto: Stock Exchange

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.