Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daklozenopvang getroffen door bezuinigingen

De leden van de Federatie Opvang hebben grote zorgen over de gevolgen van het overheidsbeleid voor de cliënten van de maatschappelijke opvang. In 2010 gaan gemeenten en zorgkantoren minder geld besteden aan opvang, begeleiding en zorg voor daklozen en vrouwen die vluchten voor geweld.
Daklozenopvang getroffen door bezuinigingen

De gemeenten hebben 127 miljoen euro van staatssecretaris Bussemaker gekregen om mensen te helpen die geen recht meer hebben op AWBZ begeleiding. Op dit moment is het volstrekt onzeker of, wanneer en in welke mate deze middelen door de gemeenten beschikbaar worden gesteld voor ex-dakloze mensen met psychiatrische problemen. Verwacht wordt, dat gemeenten ervoor kiezen de middelen in te zetten om de rijksbezuinigingen op te vangen.

Beleid in gevaar
Nederland heeft laten zien dat het mogelijk is het aantal daklozen te verminderen. Dit beleid komt nu in gevaar door de bezuinigingen op de AWBZ en het Gemeentefonds. Daarmee gaat ook de winst verloren die geboekt is doordat daklozen minder vaak in aanraking komen met politie en justitie en veiligheid in wijken is verbeterd.

Bouwstenen
Ineke Smidt, directeur Federatie Opvang zegt dat de goede richting die gemeenten sinds 2006 hebben ingeslagen nu niet gestopt mag worden, omdat de bouwstenen op zouden zijn en de weg niet afgemaakt wordt: ‘Gemeenten moeten keuzes maken om gelden zo te verdelen dat de kwetsbaarsten in de samenleving niet extra lijden onder de bezuinigingen. Als we niet terug willen naar daklozen in het straatbeeld dan moeten gemeenten er ook nu voor zorgen dat zorg gegarandeerd wordt.’

Bezuinigingen
Zij uit ook haar zorg over gemeenten die op welzijn en zorg bezuinigen en straks de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van meer overlast en onveiligheid. De bezuinigingen op de AWBZ leiden ertoe dat voor dak- en thuislozen veel minder begeleiding wordt geïndiceerd en gefinancierd. Die begeleiding is er juist op gericht dat de cliënten een goede plek in de maatschappij (terug)vinden, waarmee wordt voorkomen dat ze opnieuw in probleemsituaties terechtkomen. Ook hoeven mensen niet meer jaren in een crisisopvang te verblijven, maar kunnen ze doorstromen naar Begeleid of Beschermd Wonen. De afgelopen jaren hebben gemeenten en ketenpartners veel geïnvesteerd om dak- en thuisloosheid succesvol terug te dringen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Federatie Opvang Foto:ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.