Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP-enquête: Psychische zorg onder druk

De marktwerking en de invoering van een nieuw declaratiesysteem gaan ten koste van de kwaliteit van de hulpverlening. Dat is de uitkomst van de SP-enquête over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Volgens GGZ Nederland is dit zeker een signaal, maar niets nieuws.
SP-enquête: Psychische zorg onder druk

Door Alexandra Sweers – De zorg voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat zwaar onder druk. Door toegenomen bureaucratie en gekrompen budgetten is er minder tijd voor de patiënt. Dat melden verschillende regionale kranten. De enorme onvrede onder de beroepsgroep komt naar voren in de enquête van de SP.

De Gelderlander meldt dat 5.000 van de ongeveer 70.000 werkenden in de ggz uit eigen beweging hebben gereageerd en de reacties stromen volgens de SP nog steeds binnen. De tussenrapportage van de SP in juni telde ruim 3.000 deelnemers, in ruim een maand tijd hebben nog 2.000 deelnemers zich gemeld.

Signaal
‘Voor ons is dit zeker een signaal’, zegt Goof van Gemert, plaatsvervangend directeur van GGZ Nederland. ‘Maar het signaal is niet van gisteren. De overgang naar de diagnose-behandelcombinaties(dbc’s) heeft veel gevraagd van de instellingen en de professionals, maar er bestaat ook zeker een draagvlak.’

Kwaliteit
Ruim 83 procent van de respondenten vindt dat de kwaliteit van de zorg vermindert. De belangrijkste klachten zijn: de hoge werkdruk, groeiende administratieve lasten en minder budget. De meeste kritiek geldt voor de dbc’s.

Dbc’s
Deze dbc’s vormen een nieuw declaratiesysteem waarbij zorgverleners al bij de intake diagnose en behandeling moeten aangeven. De vergoeding wordt na het afsluiten van de behandeling toegekend.

Administratieve lasten
90 Procent van respondenten wil zo snel mogelijk van de dbc’s af. Door het systeem zijn volgens de zorgverleners de administratieve lasten sterk toegenomen. Ook vallen door de dbc’s steeds meer preventieprogramma’s weg. Veel zorgverleners vrezen dat hierdoor uiteindelijk de kosten juist oplopen.

Routine
Van Gemert geeft aan dat er nog zeker wat moet gebeuren voordat deze aanpak smooth and gently zal lopen. ‘Veel processen moeten vereenvoudigd worden. Voor veel professionals is het nog steeds nieuw. Het werken met dbc’s moet routine worden, dan zal zeker blijken dat het werken op deze manier ook op veel gebieden meer inzicht geeft.’

Positieve geluiden
Van Gemert begrijpt desondanks de ontevredenheid wel. ‘De instellingen die als eerste zijn gaan werken met dbc’s hebben nu ongeveer twee jaar ervaring. Daar horen we toch veel positieve geluiden. Waar eerst grote weerstand heerste, zijn veel mensen nu positief over de manier van werken. Binnen de branche stoppen we dan ook veel energie in het informeren, maar er moet zeker nog een hoop verbeterd worden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.