Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Forse toename psychiatrische patiënten Amsterdam

Het aantal in behandeling genomen patiënten met langdurige psychische problemen in Amsterdam is tussen 2000 en 2005 met de helft toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de GGZ-instellingen in Amsterdam, dat donderdag is bekendgemaakt.

In het jaar 2000 behandelden de Amsterdamse GGZ-instellingen 3.000 patiënten met ernstige en langdurige psychische problemen. In 2005 was dat aantal gestegen tot 4500. Buiten Amsterdam nam het aantal ernstig en langdurig psychiatrische patiënten ook toe, maar hier ging het om een toename van 22 procent.

Tevreden
Ongeveer 85 procent van de ondervraagde Amsterdamse patiënten is tevreden over de hulp van de GGZ. Wel klaagt ongeveer een kwart van de patiënten die lijden aan schizofrenie over de werking van de medicatie.
Daarnaast hebben bijna alle patiënten last van bijwerkingen. Een kwart stopt dan ook wel eens met het gebruik. De helft gebruikt de medicijnen niet volgens het voorschrift van de arts. De kans op terugval en psychiatrische opname wordt hierdoor groter.

Somatische aandoeningen

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal patiënten met lichamelijke klachten groot is. Ongeveer de helft van de onderzochte groep heeft een of meer somatische aandoeningen. Ruim een kwart is verslaafd aan alcohol of drugs.

Overlast
Overigens bevestigt het onderzoek niet dat de groep chronische psychiatrische patiënten verantwoordelijk is voor de toegenomen overlast in de hoofdstad. (ANP)

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.