Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Wie is er nu gek? Over kronkels in de therapeutische relatie

Binnen de geestelijke gezondheidszorg ontbreekt het aan bezieling, vindt Roelofs. Spelregels voor diagnostiek en behandeling zijn strikt en star en de wereld van de ggz bestaat nog steeds uit twee helften: de ‘zieke’ cliënten en de ‘gezonde’ hulpverleners.
Wie is er nu gek? Over kronkels in de therapeutische relatie

Als hulpverlener binnen de gzz constateerde Roelofs dat de cliënt meteen na het aanmeldingsgesprek, wanneer hij nog maar nauwelijks zijn verhaal heeft kunnen doen, in een psychiatrische categorie werd ingedeeld. ‘Bekeken, beoordeeld, genummerd’, noemt zij dat.

Volgens Roelofs is het tijd voor een kentering, waarbij hulpverleners hun hart laten spreken. Het verhaal van de cliënt moet de – volgens Roelofs – ‘zielloze’ psychiatrische classificaties overbodig maken.

De auteur hoopt met deze uitgave opnieuw, na haar boek ‘Niet storen’, een bijdrage aan de verbetering van de ggz te leveren. In deel 1 neemt ze de werkwijze binnen de ggz kritisch onder de loep. Voorbeelden maken duidelijk hoe het ook anders kan. Deel 2 bespreekt de zwakke kanten van de hulpverlener, waarbij termen als betrokkenheid, hoogmoed en houding  centraal staan. Aan het eind komen gezonde kanten van de cliënt aan bod, die  beter kunnen worden benut, in plaats van de nadruk te leggen op psychische problematiek en onvermogen. Het boek bevat veel verhelderende  illustraties en cartoons.
 
Auteur: Saar Roelofs
Uitgever: Scriptum, 2008
ISBN: 978 90 5594 582 5
Prijs: € 18,95

86246

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.