Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

900 Meldingen over herindicatie huishoudelijke zorg in Wmo

De meldingen over huishoudelijke verzorging bij het meldpunt (her)indicatie zijn van een paar honderd in januari gestegen tot ruim 900. Veel klachten gaan over het lagere indicatiebesluit en de procedure.

Door Alexandra Sweers – Een groot deel van de melders krijgt minder verzorging na de herindicatie. Bijna 80 procent zegt niet meer zelfstandig het huishouden te kunnen voeren. Ook registreert het meldpunt veel klachten over de procedure. De medewerkers die de indicatie stellen, zijn niet deskundig en klantgericht genoeg, volgens 75 procent van de melders.

Onvrede
Begin dit jaar is het meldpunt geopend om in de gaten te houden hoe de (her)indicatiestellingen voor huishoudelijke verzorging verlopen. Ruim 300.000 mensen krijgen dit jaar van de gemeenten een nieuwe indicatie en dat leidt tot veel onvrede. Zijn 900 klachten op 300.000 indicaties reden tot onrust?

Serieus
Rinske de Waard, woordvoerster van Zorgbelang Nederland licht toe. ‘In ieder geval hebben er ruim 900 mensen een melding gedaan. We kunnen nooit concluderen dat het er ‘maar’ 900 zijn. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die de weg naar het meldpunt nooit hebben gevonden. Je kunt je afvragen of je dat van een grote groep ouderen kunt verwachten.’ De 80 procent die aangeeft niet meer zelfstandig het huishouden te kunnen draaien moeten we serieus nemen, stelt De Waard. ‘Dat zijn een heleboel individuen die in meer of mindere mate niet meer zelfstandig zijn. Daar zit een aantal ernstige situaties tussen.’

Onderzoek
In ieder geval heeft het meldpunt ervoor gezorgd dat de Tweede Kamer de meldingen serieus neemt en nader onderzoek instelt, zegt De Waard. De eerste 500 meldingen leidden ertoe dat Agnes Kant (SP) en Agnes Wolbert (PvdA) een motie hebben ingediend waarin zij de regering om onderzoek vragen. Het Ministerie van VWS heeft een bureau aangesteld dit onderzoek uit te voeren. De Waard: ‘Het meldpunt blijft nog tot het einde van dit jaar bestaan en zal met enige regelmaat de tussenstand doorgeven aan onder meer het ministerie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), regionale zorgorganisaties en de Wmo-raden. Zo weten deze instanties welke meldingen er gedaan worden, zodat ze er iets aan kunnen doen.’ Een melding doen over de (her)indicatie huishoudelijke verzorging kan op

de website van het Meldpunt (her)indicatie of via 0900 – 243 70 70.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.