Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 jeugdzorg documentaires die je gezien moet hebben

De documentaire 'Jason' deed veel stof opwaaien en de gesloten jeugdzorg wordt ter discussie gesteld. Maar ‘Jason’ is niet de enige indrukwekkende documentaire over jeugdzorg. We zetten 7 docu’s op een rij die je als jeugdhulpverlener niet mag missen.

 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het sociaal domein, schrijf je daarom in voor de nieuwsbrief van Zorg+Welzijn

1. Jason

Filmmaker Maasja Ooms volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij als 16-jarige in de gesloten jeugdzorg terechtkwam. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang.
Kijk hier op 2Doc >>

2. Alicia

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze als 5-jarige terecht in een kindertehuis. Als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Daar gaat de docu ‘Alicia’ (2017) over.
Kijk hier op YouTube >>
Of hier op 2Doc >>

3. De kinderen van Ruinerwold

Ruinerwold wordt wereldnieuws als een verborgen boerderij wordt ontdekt, waar jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd leefde. De vier oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal aan documentairemaker Jessica Villerius, die hier de docuserie ‘De kinderen van Ruinerwold’ (2021) van maakte.
Kijk hier op 2Doc >>

4. Moederliefde

Twintig jaar geleden werd Cynthia uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden. Ze was het vijfde kind uit deze familie dat uit huis werd geplaatst. Haar vader zei destijds: ‘We gaan net zo lang door totdat we er een mogen houden.’ Hoe kijken Cynthia en haar drie zussen terug op hun jeugd, de kinderwens van hun ouders en de beslissingen van de rechter? Daar gaat ‘Moederliefde’ (2017) over.
Kijk hier op 2Doc >>

5. Rotjochies

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. In ‘Rotjochies’ (2017) zie je wat er schuilgaat achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens.
Kijk hier op 2Doc >>

6. Goede moeders

Verloskundige Sylvia merkt dat er de laatste tijd steeds meer vrouwen zich aanmelden die officieel worden aangemerkt als ‘kwetsbare zwangeren’. In haar praktijk zijn het vooral vrouwen die in aanraking zijn geweest met jeugdzorg, of zwangeren waarbij zelfs oudere kinderen al uit huis zijn geplaatst op advies van de Raad voor de Kinderbescherming. Als gevolg daarvan koesteren ze een groot wantrouwen tegenover overheidsinstanties en zorgverleners. En ook niet onterecht: bij sommigen wordt elke nieuwe baby weer uit huisgeplaatst op een manier die vaak traumatisch is voor de ouders.
Kijk hier op YouTube >>

7. Carrousel

Carrousel (2020) volgt een jaar lang Tayfun, Nabil en Delgano en hun begeleiders in hun gang naar een ander leven. De mentoren moeten daarbij een enorme hoeveelheid geduld, empathie en doorzettingsvermogen uit de kast halen. Carrousel toont de kansenongelijkheid onder jongeren en de eindeloze inspanningen van verzorgers om jongvolwassenen te helpen andere keuzes te maken.
Kijk hier op YouTube >>
Kijk hier op 2Doc >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.