Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen straf voor hulp bij zelfdoding Moek

Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven, krijgt geen straf en heeft heeft ook geen schuld aan strafbare hulp bij zelfdoding. Hij kon zich beroepen op een noodtoestand.
Albert Heringa
Albert Heringa tijdens de rechtszaak in 2013. - Foto: ANP

Heringa heeft helemaal zorgvuldig en transparant gehandeld en wordt daarom ontslagen van vervolging, besloot het gerechtshof in Arnhem woensdag. Eerder had de rechtbank Heringa wél schuldig verklaard, echter zonder hem straf op te leggen. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep (weer) drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen Heringa. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van 3 jaar op.

Lees hier wat je moet weten over euthanasie en hulp bij zelddoding >>

Euthanasie

Heringa slaakte een zucht van verlichting. ‘Ik ben heel blij’, reageerde hij. Vanaf de publieke tribune klonk applaus. Hij besloot zijn moeder te helpen met sterven toen hij zag dat ze zelf pillen verzamelde die niet geschikt waren voor zelfdoding. Dat gebeurde nadat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren. Het horrorscenario van een mislukkende zelfmoordpoging doemde op.

Lijden

Volgens het gerechtshof in Arnhem heeft Heringa voldoende getoetst dat ze psychisch en fysiek vreselijk leed en dat de doodswens van zijn moeder echt was. Het gerechtshof: ‘Dat baseren we op de geluidsopnamen en beelden van gesprekken die hij daarover met haar voerde.’

In de documentaire ‘De laatste wens van Moek’ is het verhaal te zien van Moek met videobeelden gemaakt door haar zoon Heringa. ‘Het bewijs dat ze het zelf eet’, zegt Heringa. Bekijk hier de documentaire ‘De laatste wens van Moek’ >>

Pijnloze zelfdoding

Ook mochten Heringa en zijn moeder ervan uitgaan dat er geen andere uitweg meer was, omdat ze voldoende hadden geprobeerd om hulp bij de zelfdoding te krijgen. Ten slotte heeft Heringa alles transparant en controleerbaar vastgelegd. Uiteindelijk heeft hij ook de daadwerkelijke hulp zelf zorgvuldig uitgevoerd. Hij heeft een protocol voor een pijnloze zelfdoding genomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.