Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

12 jaar en tbs voor doden hulpverleenster

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 24-jarige Rex van P. dinsdag veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs voor het doodsteken van een 38-jarige hulpverleenster en het verwonden van twee van haar collega's. Het Openbaar Ministerie (OM) had in het hoger beroep 15 jaar gevangenisstraf en tbs geëist. De rechtbank legde hem eerder geen tbs op.
12 jaar en tbs voor doden hulpverleenster

Van P. stak op 15 juni 2009 drie medewerksters neer van opvanghuis Spirit aan de Weesperzijde in Amsterdam. Eén van hen overleed, de andere twee raakten zwaargewond. Van P. was een bewoner van het opvanghuis en werd kwaad tijdens een gesprek met een van de hulpverleensters. Zij brak het gesprek af om hem even te laten afkoelen. De man ging weg, kwam terug en stak vervolgens de drie vrouwen neer.

Bloedbad
Volgens het OM had Van P. ‘een bloedbad aangericht om de doodeenvoudige reden dat er voorwaarden werden gesteld aan zijn verblijf’. De rechtbank legde hem 16 jaar cel op, maar geen tbs. Volgens de rechter kon niet worden aangenomen dat de man, die niet wilde meewerken aan een onderzoek naar zijn psyche, lijdt aan een geestelijke stoornis.

Ook tbs
Het OM meende dat Van P. wél lijdt aan een stoornis en ging in hoger beroep. Het hof oordeelt nu dat Van P. wel degelijk een gevaar oplevert voor de samenleving en ook tbs nodig is. Het hof trekt die conclusie op basis van zaken die door deskundigen over de man zijn opgemerkt en één van de uitgebrachte rapporten ‘waaruit voldoende aanwijzingen zijn gevonden’.

Bron: ANP/ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.