Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeente waar niemand iets onderneemt

In een persbericht over de Staat van het Bestuur lees ik dat in 94% van de Nederlandse gemeenten burgerinitiatieven worden ontplooid die bijdragen aan sociale samenhang. Blijkbaar zijn er dus meer dan twintig gemeenten waar geen enkele burger iets met en voor anderen onderneemt.
Gemeente waar niemand iets onderneemt

De vorige keer blogde Willem-Jan over het stimuleren van burgerkracht >>

Ik stel mij de ambtenaar voor die de vragenlijst naar beste eer en geweten heeft ingevuld. Nadat hij op de send-knop heeft gedrukt, pakt hij zijn fiets om zijn dochter bij de naschoolse opvang op te halen. Hij groet de moeders en vaders die vandaag hun steentje bijdragen. Enthousiast vertelt zijn dochter hem dat er een speciale bakesale komt ‘voor de ebola’. Zij doen toch ook mee?

Thuisgekomen raapt hij de post van de mat op. Tussen de rekeningen zit een kleurig A4-tje dat vermeld dat de energiecoöperatie in zijn wijk er nu toch echt gaat komen. Volgende week is er een informatieavond. Alle bewoners zijn van harte uitgenodigd. Interessant, maar hij heeft nu geen tijd, want zijn dochter moet naar gitaarles gebracht worden. Gelukkig hebben een paar enthousiaste docenten de handen ineen geslagen nadat de muziekschool wegens bezuinigingen gesloten werd.

Terug thuis ziet hij zijn zoon op de bank zitten. Stug doorgamend murmelt deze dat zijn maatschappelijke stage in het buurthuis vandaag ‘eigenlijk best oké’ was. Snel kookt hij de pasta, zodat ze als gezin samen kunnen eten. Zijn vrouw, die zijn dochter heeft opgehaald, komt precies op tijd binnen. Ze vertelt over het productieve overleg met de cliëntenraad en de vrijwilligers van de zorginstelling waar ze werkt: ‘We zijn echt aan het kantelen!’

Na het eten pakt hij zijn sporttas en rijdt naar de volleybaltraining. Met een paar teamgenoten blijft hij nog even aan de bar hangen. Dat geeft hen de gelegenheid om de organisatie van het grote jeugdtoernooi door te nemen. Ter plekke bedenken ze dat ze de opbrengsten willen doneren aan de voedselbank.

Eindelijk in bed vertelt hij zijn vrouw over de enquête die hij vandaag heeft ingevuld. En dat het hem opvalt dat de burger steeds minder voor een ander doet. Hij kon werkelijk geen één initiatief bedenken dat aan de criteria voldoet. Zijn vrouw kijkt hem even aan, draait zich om en zegt: ‘Welterusten, schat.’

Willem-Jan de Gast is senior organisatieadviseur bij Movisie

We horen alsmaar dat vrijwilligers steeds belangrijker worden in de participatiesamenleving. Hoe je aan vrijwilligers komt, is een expertise die vooral binnen het georganiseerde vrijwilligerswerk te vinden is. Samenwerking tussen gemeenten en vrijwilligersorganisaties lijkt daarom logisch, maar gebeurt echter nog te weinig. Lees hier meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.