Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe scoort het sociale domein in jouw gemeente?

Wie inzicht wil hebben in wat er in de gemeente speelt in het sociale domein, kan vanaf 18 september nuttige cijfers online vinden. Handig als je de sociale kaart voor je gemeente wil bekijken.
wijk
Hoe scoort jouw gemeente in de wijk? - Foto: iStock

Voor de eerste 95 gemeenten is een rapportage gemaakt met cijfers over wat de stand van zaken is in het sociale domein. De rapportage bevat gegevens over het sociaaleconomische profiel van de gemeente, als ook cijfers over het gebruik van de voorzieningen in het sociale domein. Heel handig voor professionals en inwoners die informatie nodig hebben om in te spelen op de situatie waarin burgers in een specifieke gemeenten zich bevinden.

Monitor sociale domein

Al deze informatie staat op de eerste versie van de gemeentelijke monitor sociaal domein. Vanaf 18 september is de monitor is online beschikbaar op waarstaatjegemeente.nl. De cijfers gaan over het eerste kwartaal van 2015. Er wordt gebruik gemaakt van centrale databronnen, zoals CBS en GGD. Gemeenten kunnen zelf ook gegevens aanleveren.

Nieuwe inzichten

De monitor is geen doel op zich, maar een instrument voor gemeenten om te sturen, zegt VNG-directeur Jantine Kriens. De sturingsinformatie over Wmo, Jeugdwet en Participatiewet is nog lang niet in alle gemeenten aanwezig, terwijl bij gemeenten wel de behoefte leeft, aldus Kriens: ‘Op gemeentelijk niveau willen bestuur en raad weten wat er met de budgetten gebeurt. Daarnaast hebben gemeenten er behoefte aan om op cijfermatig niveau in elkaars keuken te kunnen kijken en tot nieuwe inzichten te komen.’

Buurthuizen zijn juist goed om Wmo-doelen te halen. Maar ze hebben de afgelopen decennia heel wat te verstouwen gekregen. Dat heeft niet bijgedragen aan een goede beeldvorming bij beleidsmakers. Zij denken nog steeds dat er vooral gekaart en gekletst wordt. Lees meer>>

Sociaal wijkteam

De monitor is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor professionals die het Wmo-beleid uitvoeren en voor inwoners van gemeenten. Inzichten die er nog nooit waren omdat de gegevens niet werden verzameld, geaggregeerd, verrijkt en geïnterpreteerd.’ Gemeenten die nu bij de monitor zijn aangehaakt, leveren een basis set van gegevens aan, bijvoorbeeld over het gebruik van de voorzieningen, de stapeling van gebruik binnen en buiten de wet en over de toegang via sociale wijkteams.

Financiële gegevens gemeente

De afgelopen periode heeft de branchevereniging VNG met 150 gemeenten aan tafel gezeten, om in kaart te brengen welk instrument ze wilden hebben en wat daarin de gemene deler is. Gekozen is nu voor een beperkte dataset, het CBS anonimiseert de gegevens. ‘We beginnen klein, maar gaan de komende tijd inzichten en informatie toevoegen. Er worden nu nog geen financiële gegevens opgenomen, maar dat is wel de bedoeling. Het is de wens van gemeenten om inzicht in de kostenontwikkeling te hebben’, aldus Kriens.

Kijk voor meer informatie en gemeentelijke cijfers op: waarstaatjegemeente.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.