Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet flexibel werken geeft mantelzorg kansen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet flexibel werken (Wfw). Met deze wet kunnen werknemers makkelijker hun werktijden en werkplek aanpassen. En dat biedt mogelijkheden voor mantelzorgers.
flexibel werken voor mantelzorgers
Foto: ANP XTRA

Nu kunnen werknemers hun werkgever alleen vragen om het aantal uren dat ze werken aan te passen. Door de nieuwe Wet flexibel werken (Wfw) kunnen ze straks ook de plaats waar ze werken aanpassen en kan het indienen van zo’n verzoek ook sneller en vaker doen.

Bespreekbaar

Voor mantelzorgers is dat een goede kans om mantelzorgtaken op de werkplaats te bespreken, stelt Stichting Werk&Mantelzorg. Volgens de stichting zwijgen veel werknemers over hun mantelzorgtaken. Ze zijn bang voor hun carrièremogelijkheden en kennen vaak niet de regelingen die er voor hen zijn, weet de stichting uit ervaring.

Flexibel indelen

De mogelijkheid om thuis te werken, werktijden flexibeler in te delen, tijdelijk minder te werken, tijdens werktijd even weg te kunnen of een telefoontje plegen, worden het meest gewaardeerd door mantelzorgers, zo weet de stichting uit ervaring. Ze ziet met de nieuwe Wet flexibel werken dus zeker kansen voor de mantelzorger.

Vrouwen nemen al sinds jaren de meeste zorgtaken op zich. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht of door het verkorten van de formele werkweek de mannen misschien vaker de zorg voor kinderen, huishouden, mantelzorg en vrijwilligerswerk oppakken. Lees hier meer over het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut >>

Geen uitkomst

Niet voor iedere mantelzorger is flexibel werken echter een uitkomst, vertelde Annemarie van Hinsberg van Movisie al eerder aan Zorg + Welzijn. Als werkgevers zich flexibeler opstellen ten opzichte van mantelzorg, kinderopvang en ouderschapsverlof heeft dat effect op een beperkte groep. ‘De mogelijkheid om te flexwerken bijvoorbeeld, is een goed begin. Maar iemand die bij de HEMA achter de kassa zit, kan haar werk niet mee naar huis nemen. Bovendien heeft niet iedereen de financiële mogelijkheden om minder te gaan werken.’

We moeten steeds meer zorgen, meer vrijwilligerswerk doen, meer participeren en meer werken. Dat vraagt om een nieuwe verdeling tussen huishouden, werk, zorgen en inzet voor de samenleving. Voor iedereen. En dat wordt een grote uitdaging >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.