Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Opinie: ‘Mantelzorger ingezet als ei van columbus ‘

Mantelzorgers en zorgvrijwilligers worden ingezet als het ei van Columbus om de zorg betaalbaar te maken, stelt Liesbeth Hoogendijk, bestuurslid van Mezzo. De Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerzorg reageert hiermee op de beleidsbrief Mantelzorg van het ministerie van VWS waarin wordt gesteld dat we (nóg) meer voor elkaar moeten gaan zorgen.
Opinie: 'Mantelzorger ingezet als ei van columbus '

-OPINIE- Wie dan? Hoe dan? Dat vragen we ons als vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg serieus af. Op dit moment zorgen al meer dan 2,6 miljoen mantelzorgers (bron SCP) intensief en langdurig voor een ander. En als het gaat om vrijwilligerswerk loopt Nederland voorop in Europa. Is het dan heel erg realistisch om te denken dat we nóg meer voor een ander gaan doen? Terwijl er al 450.000 mantelzorgers overbelast zijn doordat ze juist al (te) veel voor een ander doen.

We moeten dus meer voor elkaar moeten gaan zorgen om de zorg betaalbaar te maken, aldus het ministerie van VWS. En dat is een erg risicovolle beslissing, want het kabinet wentelt hiermee de problemen af op miljoenen mensen die voor elkaar willen zorgen. Door nu te bezuinigen op adequate ondersteuning van de informele zorg groeit het aantal overbelaste mantelzorgers in plaats van dat het slinkt. Hierdoor zijn in de toekomst zowel de zorgvrager als de mantelzorger vaker aangewezen op de veel duurdere formele zorg. Waardoor de zorgkosten alleen maar verder zullen stijgen. Mezzo is ervan overtuigd dat investeren in de informele zorg juist bezuinigingen zal opleveren.

Gratis
Door in de beleidsbrief te focussen op de belangen van de cliënt, lijkt het of de positie van de mantelzorger daaraan ondergeschikt is. En dat is een cruciale denkfout. Het is van groot belang dat mantelzorgers een volwaardige positie gaan innemen in de totale zorg in Nederland en dat zij erkend worden in de majeure rol zij op zich nemen. Mantelzorgers zorgen vrijwillig voor een ander en willen dat ook graag blijven doen als zij zelf de regie hebben in de zorg voor een ander. Zonder dat zij het gevoel krijgen dat zij als gratis professionals de gaten moeten vullen die zijn ontstaan door bezuinigingen in de zorg. Want als we het beroep op mantelzorgers en zorgvrijwilligers te ver gaan oprekken krijgt het een dwingend karakter en houden we het grote potentieel aan mensen die voor elkaar willen zorgen niet overeind.

Tweede Kamer
Het gewijzigde wetsvoorstel Wmo wordt deze week ter goedkeuring besproken in de Tweede Kamer. Het gaat hierbij om belangrijke ondersteuningvoorzieningen als respijtzorg voor mantelzorgers. Gemeenten moeten deze extra taken uitvoeren met beperkt budget. Als het aan het ministerie ligt, laten zij deze en andere vormen van ondersteuning voor mantelzorgers volledig over aan gemeenten, zonder zelf een visie te hebben op vrijwilligerszorg; een belangrijke groep in de ondersteuning van mantelzorgers. De vraag is of de Tweede Kamer kan instemmen met een wetsvoorstel voor extra taken mét extra bezuinigingen, zonder integrale visie?

Liesbeth Hoogendijk is bestuurslid van Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerzorg

Bron: ANP-Photo

4 REACTIES

  1. Er blijven steeds minder mantelzorgers over om de simpele reden dat de gezinnen veeel kleiner zijn dan vroeger. Tegenwoordig is een gemiddeld gezin een gezin met 2 kinderen en dat is echt al een aantal generaties het geval hoor. Dat betekend dat er veel minder mensen beschikbaar daarvoor zijn. Vergeet niet dat deze kleine gezinnen meestal zelf ook een gezin en een baan hebben. Er is niet voor niets steeds meer vraag naar kinderopvangs ! ! Daar komt nog bij dat veel meer mensen een alleenstaande zijn in de gerigistreerde burgermaatschappij en mensen in de bijstand kunnen de reizen naar een andere plaats niet betalen simpel omdat er steeds minder te besteden is…!! Beste regering staan jullie nog wel met beide benen op de grond..??

  2. Lees alle reacties
  3. Mevrouw de staatssecretaris leeft nog in de jaren 60 waar familieverbanden nog dicht bij elkaar in de buurt woonden;en vrouwen in die tijd geen betaalde baan hadden, iedereen werkt nu tot zijn pensioenleeftijd, en als de geruchten juist zijn wordt de pensioenleeftijd vanaf 2015 66 jaar. Al vraag ik mij wel af of een al aangenomen wet in de tweede kamer, zomaar ongedaan gemaakt kan worden. Vandaar dat in de eerste kamer door het CDA de behandeling werd opgehouden,,, misschien in opdracht?…Mantelzorg kan met dit VVD CDA en GROTE gedoger PVV ten grave gedragen worden, en worden bijgezet in het toekomstige ZORGMUSEUM van Nederland. mantelzorg wordt door alle maatregelingen van rechts onmogelijk gemaakt!!!

  4. Veel dank voor deze kritische stellingname.
    Het politieke beroep op een intensivering van de informele zorg en het informeel welzijn, is een ongeevenaarde schaamlap voor geldgestuurd beleid.
    De met sturingsmacht behepte politici houden in plaats van mensen van (eigen en/of partijpolitieke) posities.
    Laten we onze hoop vestigen op lokale coalities, zonder polarisaties, met onderling respect voor elkaars lastgevende zaken.
    Vgl.: http://grassrootsinclusion.wordpress.com/2012/04/04/voorbij-lasten
    Vr. groet, Gert Rebergen

  5. Het is leuk van de staatssecretaris om het belang van de client te zoeken, ja ja dan is ze dus mooi van de inzet van mantelzorgers af en wellicht had ze daar toen ze nog werkte in het verpleeghuis ook al niets mee !!!
    Het is ongehoord en zeker van eht CDA dat zoiets ter tafel komt. het is gewoon stomweg bezuinigen en dan eerst op de oudere mensen zij zijn meestal kwetsbaar en invalide,dus je geeft ze geen spuitje maar je laat ze wel creperen,schande !!!!!!
    Ik ben het helemaal met mevrouw Hoogendijk van Mezzo eens.En ik denk dat we voortaan beter moeten gaan stemmen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.