Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat de jeugdzorg nog kan leren

Ik zie het om me heen gebeuren: de opmars van de generalistische hulpverleners. Ze komen uit verschillende hoeken en heetten eerst frontlijnwerker, gezinsmaatschappelijk werker, wijkcoach, ouder- en kindadviseur. Generalistisch werken lijkt de nieuwe werkwijze en verschillende sectoren zijn er mee bezig.
Laten we onze ervaringen met generalistisch werken beter uitdragen.
Laten we onze ervaringen met generalistisch werken beter uitdragen. - Foto: Johan van Walsem

Zo heeft de jeugdzorg het over ‘de expert van het gewone leven’. Een jeugd- en gezinswerker die zich op het gezin richt en tegelijk in staat is om de rol van regisseur op te pakken en te schakelen tussen gezin, hulpverleners en organisaties.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft een visionaire beschrijving gemaakt van een jeugd- en gezinsgeneralist: de Publieke Zorg voor Jeugd-zorgverlener oftewel de PZJ-zorgverlener. De PZJ-zorgverlener versterkt de eigen kracht van gezinnen, zorgt voor duurzame zorg. Bewaakt, beschermt en bevordert gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen en neemt ‘goed genoeg’ als uitgangspunt in trajecten.

En in onze eigen sector, het maatschappelijk werk en welzijn, praten we over de nieuwe sociale professional die zowel een maatschappelijk werker als een opbouwwerker is. Het nationaal programma Welzijn Nieuwe Stijl heeft in 2010 als richtinggevend kader acht bakens voor deze allround werker ontwikkeld: gericht op de vraag achter de vraag, gebaseerd op de eigen kracht van de burger, direct eropaf, formeel en informeel in optimale verhouding, een doordachte balans van collectief en individueel, integraal werken, niet vrijblijvend, maar resultaatgericht en gebaseerd op ruimte voor de professional.

Sinds die bakens zijn opgesteld, is er veel gebeurd. Anders gezegd: in onze sector is het generalistisch werken al lang en breed ingevoerd en er zijn verschillende tools die gebruikt worden door de generalistische werkers. Denk aan het participatiewiel dat beleidsmakers en activeerders gebruiken om in één keer de samenhang te kunnen zien tussen de verschillende gebieden.
Denk ook aan persona’s, een denkbeeldig persoon uit de doelgroep die is gebaseerd op feitelijke informatie en kennis en opgebouwd uit belangrijke kenmerken van de doelgroep. Door te werken met persona’s kunnen beleid en voorzieningen beter worden afgestemd op de behoefte van de doelgroep.

Wat ik hiermee wil zeggen? Laten we onze ervaringen met generalistisch werken beter uitdragen en andere sectoren verder helpen. Dat is ook in ons eigen belang. We willen sectoren als de jeugdzorg graag bereiken, dus waarom niet onze leerpunten aan hen overdragen?

Lou Repetur is senior projectleider en adviseur bij MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.