Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Professional moet kantoor uit en de wijk in’

Professionals en burgers moeten hun kantoor en huis uit om de wijk te verbeteren, stelt Niels Koldewijn van Stichting Elos Nederland. ‘Want de nadruk op actief burgerschap vraagt vooral om een nieuwe verhouding tussen bewoners en professionals.’
‘Professional moet kantoor uit en de wijk in’

-OPINIE-

Het denken in machtsverhoudingen als burger versus professional staan thema’s als co-creatie, gedeeld eigenaarschap en daarmee het bijeenbrengen van systeem- en leefwereld in de weg. Om deze partijen dichter bij elkaar te brengen is het daarom belangrijk om op zo’n manier kennis met elkaar te maken dat er ruimte is voor een gelijkwaardige basis en daarmee voor het groeien van vertrouwen.

Oasis Game

Professionals, bewoners en sociaal ondernemers hebben zich aan de hand van de methode Oasis Game, gebogen over de vraag:  hoe kunnen we leef- en systeemwereld in de wijk bij elkaar brengen? Zij concludeerden dat professional én burger uit hun kantoor en huis moeten komen. Nieuwe relaties aangaan, betekent stappen naar elkaar toe zetten, uit je rol durven te stappen en eerst eens als mens kennis te maken met elkaar.

Eigen kracht

Met het openstellen van professionals voor een relatie-gedreven werkwijze is het belangrijk om als bewoner het perspectief van de systeemwereld in te proberen te zien. Dat is beter mogelijk  wanneer de professional zich meer opstelt als persoon, met zijn uitdagingen, eigen kracht, hoofd en hart. Dan komt er meer ruimte voor wederzijds begrip. Met een nieuwe verbinding kun je elkaar beter uitleggen wat er speelt. Als een ambtenaar duidelijk en niet belerend kan uitleggen waar zijzelf en burgers op worden afgerekend, kan de bewoner daaraan meewerken.

Verantwoordelijkheid

Een volgende stap is dat systemen buurtgerichter, flexibeler en relatiegerichter ingericht worden. In feite is het resultaat van een Oasis Game een fysieke uitdrukking van de nieuwe verhouding; de buurtbewoner krijgt de vrijheid iets te doen in de buurt, maar ook de (gedeelde) verantwoordelijkheid het te onderhouden.

Journaal

Als je als professional 20% van je tijd per week verplicht buiten de deur moet spenderen, wat kan dat teweeg brengen? Andere deelnemers van de Oasis Game  hebben een journaal van de toekomst gemaakt en schetsen zo een scenario waarin leef- en systeemwereld meer georganiseerd zijn rondom relaties bij de opbouw van een buurttuin. Bekijk hier het journaal van de toekomst.

Toekomst

Deze geënsceneerde situatie en de voorgestelde beweging naar elkaar toe, leveren natuurlijk ook weer nieuwe vragen op. Wat zijn de bouwstenen tussen mensen die bouwen aan vertrouwen? Wat is de chemie van vertrouwen? En hoe kun je zorgen dat de chemie behouden wordt, ook als mensen verhuizen of een professional van afdeling verwisselt?  Met deze vragen gaan wij verder de toekomst in. Beheersdrang bij overheid loslaten kan zeker geen kwaad, maar dat vraagt van bewoners wel om hun verantwoordelijkheid vast te pakken en het vertrouwen dat gegeven wordt te belonen.

Oasis Game

De Oasis Game is een bottom-up methodologie voor wijken en dorpen. Het doel van een Oasis Game is het realiseren van de meest gemeenschappelijke droom van de wijk (Oasis) op een interactieve, laagdrempelige en speelse manier (Game). Tijdens een Oasis Game speelt een team van bewoners en professionals ‘het spel’. Idealiter zijn dat tussen de 20 en 30 personen. De deelnemers gaan constant de wijk in met opdrachten om nog meer bewoners te mobiliseren en te betrekken en uiteindelijk de ruimte te creëren voor hen om actief mee te dromen, mee te beslissen en mee te werken aan een gezamenlijk gedragen resultaat. De spelers bereiken stap voor stap steeds meer buurtbewoners en betrekken hen in het proces van de Oasis Game. De Oasis Game is voltooid als mensen zich versterkt voelen in het gevoel dat zij samen wat kunnen bereiken en dat de droom een spectaculaire fysieke vorm heeft gekregen in de wijk.

 

Niels Koldewijn  Stichting Elos Nederland

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.