Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Participatiemaatschappij: ‘Hopla, gaan we even doen’

De participatiemaatschappij wordt veel te gemakkelijk voorgespiegeld, zegt Evelien Tonkens bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap. ‘We hijsen één succesvol project op het podium en roepen dan vrolijk: zie je wel, het kan!’, aldus de hoogleraar in Zorg + Welzijn magazine van mei.
Participatiemaatschappij: ‘Hopla

Tonkens deed samen met onder anderen Marianne van Bochove, Jan Willem Duyvendak en Barbara van der Ent voor de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar vrijwilligerswerk. Daaruit blijkt dat een activiteit of voorziening vrijwel helemaal aan vrijwilligers overlaten maar zeer beperkt mogelijk is. Dat lukt alleen met mensen die zich lange tijd volledig willen inzetten en gemeenten doen volgens Tonkens alsof zulke mensen massaal uit de bosjes tevoorschijn komen.

Experiment

Die vrijwillige betrokkenheid die de gemeente zo graag ziet, is volgens Tonkens maar moeilijk te realiseren. In de sociale sector wordt bovendien geëxperimenteerd met vrijwillige inzet op een manier zoals dat in andere sectoren nooit zou gebeuren, meent de hoogleraar. ‘Het gaat van: “hopla, we gaan het even doen”.’ Een belediging aan het adres van sociale professionals, vindt ze. ‘Alsof hun werk iets is dat je “wel even doet”.’ Maar wie zich kritisch opstelt ten opzichte van de participatiemaatschappij, maakt volgens Tonkens weinig vrienden.

Transitie

In hetzelfde Zorg + Welzijn magazine geeft Jantine Kriens, directeur van de Vereniging Nederlandse gemeenten haar visie op de veranderingen in zorg en welzijn. Haar reactie op de kritiek aan het adres van de gemeenten is dat we langzamerhand lijken te vergeten dat deze beweging is wat we juist willen.

Omgeving

De transities en alles wat daarbij hoort, zijn volgens Kriens niet voortgekomen uit financiële nood. Mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven, de zorg is beter in de eigen leefomgeving en met hulp van die omgeving. ‘We willen allemaal kijken naar wat mensen wel kunnen in plaats van gelijk een externe oplossing te zoeken voor wat mensen niet kunnen’, aldus Kriens in het interview.

Negatief

De directeur zegt dat alle gemeenten in Nederland willen dat er goede dingen voor hun burger gebeuren. Ze merkt dat de zorgprofessionals die ze regelmatig ontmoet juist moeilijk mee te krijgen zijn in de richting die we als samenleving willen. ‘Ik zie een sector die elkaar bevestigt in negatieve oordelen.’ Het helpt juist niet om gemeenten in het verdomhoekje te plaatsen, maar sociale professionals zouden juist bij hun gemeenten duidelijk moeten maken wat nodig is.

Kriens opereert in een krachtenveld tussen kabinet, Kamer, achterban en publieke opinie. Vooral tijdens een wetgevingsproces gaat het dan al snel over taken, miljoenen en belangen. Allemaal nodig, weet de voorzitter. Lees hier meer >>

5 REACTIES

  1. Een bijstandsgerechtigde is heden ten dage een proefkonijn en slaaf van de overheid. Protesteren en niet willen dat je als een overheidsslaaf en/of proefkonijn gebruikt wordt wordt bestraft met nog meer diefstal van dat karige inkomen. Mensen willen niet als paria behandeld en gezien worden…want als ál die overheidsoplossingen nou echte oplossingen waren geweest…dan was de staatschuld afgenomen en het werkt toegenomen. Helaas heeft de overheid in het begin van die bezuinigingen die 2 hierboven staande doelen niet gehaald. INTEGENDEEL !!! De reden van de algehele afbraak op velerlei gebied is die voortdurende eigenwijsheid…die men als politicus constant verward met hun ‘eigen wijsheid’.

  2. Lees alle reacties
  3. De dromende ‘wijzen’ in de diverse bestuurlijke toppen weten het tóch altijd beter…al tonen allerlei negatieve probleemgevende effecten in de realiteit telkenmale het tegendeel van die ‘wijsheid’. Tevens doen die ‘wijzen’ dat men luistert naar ervaringsdeskundigen (met hun alarmbellen als noodsignalen)…zodat men later de woorden kan herhalen maar helaas telkens de daden tegen die constante probleemgevende beleidswijzigingen uitblijven! De tegenvallers nemen toe evenals de problemen die maar niet opgelost worden….en de rekening is voor de mensen die niet tot die grote groep ‘wijzen’ behoren. Oneerlijkheid, onfatsoenlijkheid, ongeloofwaardigheid en wantrouwen blijven toenemen daardoor…evenals de negatieve neveneffecten daarbij!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.