Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Samenleving vergroot schuldenproblematiek onnodig’

Volgens het Nibud moet de aanpak van schulden zich meer richten op preventie. 'Financiële problemen worden nu nog te vaak gezien als het gevolg van eigen handelen, maar op dit moment draagt de omgeving nog te vaak bij aan verergering van de schuldenproblematiek.'
'Samenleving vergroot schuldenproblematiek onnodig'
Foto: ANP

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt dat de samenleving moet investeren in schuldpreventie. Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer druk bij consumenten ligt om geld uit te geven. ‘Onderzoek laat zien dat ook wetten, voorzieningen en aanbieders van producten en diensten een grote rol spelen bij het voorkomen van geldproblemen.’ Toeslagen vooraf aan moeten vragen, oplopende kosten bij het vergeten uit te checken in het OV, eenvoudig rood kunnen staan werken schulden in de hand.

Ondersteuning

Inzichten uit de gedragswetenschappen laten zien dat de consument niet altijd rationeel handelt, weet het Nibud. Er is ook veel onbewust gedrag. ‘Hoewel de consument zelf verantwoordelijk is voor zijn schulden, heeft hij daar wel ondersteuning bij nodig. En op dit moment draagt de omgeving nog te vaak bij aan verergering van de schuldenproblematiek in plaats van aan een oplossing’, aldus het Nibud.

Achterstandswijk

De samenleving is al gauw 100.000 euro kwijt per huishouden dat in de financiële problemen zit, berekende het Nibud. Uit een rapport van Platform31 blijkt dat 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens leven. De armoede concentreert zich vooral in stedelijke achterstandswijken. De groep mensen die onder de armoedegrens leeft, telt 604.000 kinderen.

Ongelijke kansen

Juist de afzondering van arme groepen in achterstandswijken verkleint volgens Platform31 de kansen van armen om hun situatie te verbeteren. ‘Het zorgt onder kinderen voor ongelijke kansen in het onderwijs en later op de arbeidsmarkt.’ In vijf jaar tijd nam het percentage Nederlanders dat een risico loopt in armoede te vervallen toe van 14,9 naar 15,9 procent, blijkt uit het onderzoek.

Gemeenten willen de schuldhulpverlening strakker in handen hebben. Hoewel vroege signalering van schulden wel lukt, komt preventie niet goed van de grond. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Lees meer>>

Schulden voorkomen

Armoede kan volgens de onderzoekers van Platform31 alleen effectief bestreden worden door een aanpak op verschillende terreinen tegelijk, waaronder onderwijs, arbeidsdeelname en huisvesting. Ook het Nibud benadrukt een aanpak op diverse leefterreinen, en vooral door verschillende onderdelen van de samenleving. ‘Het is tijd te investeren in een brede aanpak, waarbij iedereen kijkt als vrienden, bedrijf, bank en overheid naar zijn rol om schulden te voorkomen.’

Op 11 november is het congres Schuldhulpverlening. Het congres geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen en jurisprudentie rondom schuldhulpverlening. Meer informatie >>

1 REACTIE

  1. Het is heel eenvoudig, je hebt een echte schuld van misschien 4000,- en door de rechters deurwaarders etc etc etc wordt deze opgeklopt tot een bedrag van het 3 tot 4 voudige. En wordt niet dakloos, want op straat slapen kost je zo gauw ongeveer 150 euro, die ze meerdere keren op een dag kunnen geven. Dus, schuld groeit exponentieel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.