Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overheid is een belangrijke veroorzaker van schulden’

Sinds het uitbreken van de crisis draait de schuldhulpverlening overuren. Volgens deskundige Joke de Kock moeten mensen niet alleen leren om hun gedrag te veranderen, ook de overheid is een belangrijke veroorzaker van schulden.
‘Overheid is een belangrijke veroorzaker van schulden’
Foto: Eut van Berkum

Lees het hele interview met Joke de Kock in het Zorg + Welzijn magazine van maart 2013 >>

‘Onze wet- en regelgeving is veel te complex. Als je iets verkeerd invult of niet weet waar je moet zijn, raak je al snel in de problemen.’Joke de Kock weet waar ze over praat. Ze is voorzitter van de NVVK (de brancheorganisatie op het gebied van schuldhulpverlening en sociaal bankieren) en manager Schuldhulpverlening bij de gemeente Tilburg. Sinds het uitbreken van de crisis draaien de medewerkers van de gemeentelijke loketten schuldhulpverlening overuren. In 2011 meldden 76.000 huishoudens zich met problematische schulden. De gemiddelde schuld was 32.250 euro, verdeeld over veertien schuldeisers.

Toeslagen

Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het maken van schulden, maar de overheid maakt het de burger ook beslist niet makkelijk, vindt de Kock. Zo is de Belastingdienst de meest voorkomende schuldeiser, vaak gevolgd door de woningcorporatie, de zorgverzekeraar en de energieleverancier. ‘Mensen met een laag inkomen hebben recht op allerlei toeslagen, denk aan zorg-, huur en kinderopvangtoeslag. Maar verdien je tijdelijk even wat meer of word je bijvoorbeeld werkloos en kun je zelf de kinderen thuis opvangen, dan heb je geen recht meer op bepaalde toeslagen. Eigenlijk moet je per maand alles bijhouden. Maar als je niet goed met geld kunt omgaan of al krap zit, dan raak je al snel in de problemen.’

Formulieren

Mensen weten vaak niet dat ze geen recht (meer) hebben op toeslagen, maken fouten met het invullen van formulieren of weten niet waar ze waarvoor moeten zijn. De Kock: ‘En alles wat je aanvraagt, krijg je ook!’ Kwalijk vindt De Kock ook dat de Belastingdienst de schuld verrekend met toeslagen waar mensen op dat moment wel recht op hebben en die ze ook nodig hebben. Het gevolg is dat mensen gaan schuiven met hun inkomsten en allerlei andere rekeningen niet meer kunnen betalen.

 

Discussieer mee over de toekomst van schuldhulpverlening!Op 21 maart 2013 zal voor de 20ste keer het congres Actualiteiten Schuldhulpverlening worden gehouden. met bekende sprekers zoals Erica Schruer en Nadja Jungmann, kopstukken van NVVK, het Bureau Wsnp en de KBvG maar ook met nieuwe partijen uit de crediteurenwereld en de wetenschap.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.