Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Respecteer zelfstandigheid bewonersinitiatieven’

Om bewonersinitiatieven succesvol te maken is het cruciaal om de zelfstandigheid van de bewoners te respecteren, stelt Rien van der Veer van MOVISIE. ‘Als vrijwilligers geen prettig gevoel hebben bij de samenwerking met welzijnsorganisaties, zijn ze weg.’ Met een coachingstraject moeten bewonersinitiatieven zakelijker worden.
'Respecteer zelfstandigheid bewonersinitiatieven'

In het coachingstraject van Bureau De KLYN en MOVISIE komt naar voren hoe belangrijk bewoners  hun zelfstandigheid vinden. ‘Vrijwilligers stemmen met hun voeten en als ze geen prettig gevoel hebben bij de samenwerking met welzijnsorganisaties zijn ze weg. Van welzijnsorganisaties verwachten ze vooral een faciliterende rol; de invulling van het initiatief willen ze zelf blijven bepalen’, benadrukt Van der Veer, werkzaam bij MOVISIE op de afdeling Gebiedsgericht werken.

Zakelijk
De KLYN, het bureau van coach Aura de Klyn, en MOVISIE proberen met het traject bewonersinitiatieven ondernemender te maken. ‘Het zijn krachtige initiatieven, volledig in de geest van welzijn nieuwe stijl. Maar zakelijk zijn moeten ze vaak nog leren. Ze hebben ook vaak niet in de gaten wat hun maatschappelijke waarde is voor anderen en wat ze daarmee kunnen bereiken, legt Van der Veer uit.’

Begeleiding
De initiatieven krijgen in het traject begeleiding van welzijnsorganisaties en zzp’ers. Het Oranje Fonds stelt voor de organisaties 2.500 euro startsubsidie beschikbaar. Als ze willen deelnemen moeten welzijnsorganisaties wel onder meer meedoen aan de train-de-trainer cursus en moeten minimaal zeven bewoners meedoen aan het traject. 

Schaakschool
Van der Veer kwam in de pilots al veel voorbeelden tegen die volgens hem een belangrijke rol spelen in de invulling van Welzijn Nieuwe Stijl. ‘Zoals de schaakschool in Amsterdam-Oost, gerund door een Marokkaanse man. 150 jongeren doen mee en de man weet door dat contact de probleemgezinnen eruit te pikken, en te verwijzen naar professionals.’ Zo’n schaakschool kan de kloof dichten tussen de reguliere ondersteuning en de bewoners van Amsterdam-Oost. Belangrijk is volgens Van der Veer dan wel een bepaalde zakelijkheid. ‘Nadenken over visie en leiderschap binnen die schaakschool, weten hoe je een initiatief wat sterk groeit kan blijven coördineren, duidelijk krijgen wat je bewoners nu precies biedt.’

Onderzoek
In het najaar en in begin van 2013 worden nieuwe coachingstrajecten uitgevoerd. Ruim 40 welzijnsorganisaties hebben zich al aangemeld, en de intakes worden nu gevoerd. ‘Via het Oranje Fonds is in ieder geval plek voor 12 trajecten, maar we hopen op meer. Ook gaat MOVISIE onderzoek doen naar de effecten van drie coachingstrajecten.      

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.