Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De beste levenslessen krijg je van ouderen’

Aan wie kun je nu beter levensadvies vragen dan aan mensen die al een heel lang leven achter zich hebben? En, wat is hun belangrijkste advies?

Karl Pillemer is professor in de gerontologie en schrijver van het boek ‘30 lessons for living’. Hij doet al jaren onderzoek naar alles wat maar met ouder worden te maken heeft. Hij ontwikkelde programma’s om het leven van ouderen te verbeteren en gaf les over ouderdom. Pillemer interviewde zo’n 2000 ouderen over het leven en concludeert: als je advies nodig hebt over het leven, vraag het dan aan oude mensen.

Succes en rijkdom

De professor vroeg aan zijn studenten wat zij van ouderen zouden willen leren en tot zijn grote verbazing waren dat geen vragen over hoe je succesvol of rijk wordt, maar of je een doel in het leven nodig hebt? En zo ja, hoe je erachter komt wat je doel dan is?

De ouderen gaven deze adviezen:

Relax. Waarschijnlijk heeft iedereen meerdere doelen in het leven die zullen veranderen in verloop van de tijd.  

Blijf niet stug één pad bewandelen, want er zijn meerdere paden in het leven. Verruim je geest en blijf flexibel .

Tijden veranderen, omstandigheden veranderen. Verandering is eerder regel dan uitzondering.

Hou vast aan je sterke eigenschappen, die zorgen ervoor dat je daar heengaat waar je wilt.

We moeten het idee van een levensdoel loslaten en meer denken in een algemene richting die je wil opgaan in het leven. Dat is volgens ouderen is makkelijker, spontaner, flexibeler en minder beladen dan een  mysterieus levensdoel dat je op een vast spoor zet.

Een groot doel in het leven vinden ze onnodig en kan zelfs in de weg staan van een bevredigende carrière.

En hoe moet je die algemene richting dan vinden?

Volgens Pillemer is een er een waardevolle techniek die je hierbij kan gebruiken: interview je toekomstige zelf. Dat is moeilijk, want veel mensen vinden het heel lastig om zichzelf tien of dertig jaar ouder voor te stellen. Wat je volgens de professor zou kunnen doen is een ouder persoon interviewen die het meest lijkt op wie je zelf zou willen zijn.

Keuze

‘Als je je richtingloos voelt, vind dan je toekomstige zelf bij iemand die echt oud is. Iemand van in de tachtig of negentig. Of iemand van honderd, als je die kan vinden. Je toekomstige zelf moet een lang leven achter de rug hebben.’ Vraag je je af of je geneeskunde moet gaan studeren? Zoek een arts die hield van wat ze deed. Wil je stoppen met werken om eindelijk te gaan schilderen of schrijven? Er zijn veel oude mensen die deze keuze eerder hebben gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.