Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorgverzekeraars splitsen wijkverpleging op’

Er dreigen twee soorten wijkverpleegkundigen te komen: een voor de directe zorgverlening en een voor het regelwerk. Dat komt door de manier waarop zorgverzekeraars de wijkverpleegkundige zorg inkopen. Van de brede invulling van de taak van wijkverpleegkundige lijkt niets terecht te komen.
‘Zorgverzekeraars splitsen wijkverpleging op’

De beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden: V&VN krijgt signalen van leden dat zorgverzekeraars de wijkgebonden zorg en directe zorg aan de cliënt bij verschillende zorgaanbieders inkopen. Dan doen verzekeraars omdat ze vrezen dat de wijkverpleegkundige in de wijkteams niet onafhankelijk zullen zijn en klanten gaan toewijzen aan hun eigen werkgever/zorgaanbieder. Door het inkoopbeleid van verzekeraars dreigen er twee soorten wijkverpleegkundigen te ontstaan: Eén die regelwerk doet in de wijk en niet betrokken is bij de directe zorgverlening, en één die vooral patiënten behandelt.

Ook over de indicatie taak van wijkverpleegkundigen is onrust ontstaan. Er zijn onvoldoende masterverpleegkundigen die de nieuwe zorg kunnen indiceren en organiseren. Dat is een van de ‘grote zorgen’ die de patiëntenkoepel NPCF in een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn. Lees het artikel>>

Sociale wijkteams

Dat meldt Zorgvisie op haar website. De financiering van de wijkverpleging bestaat uit twee delen: de wijkgebonden zorg (S1) en de daadwerkelijke zorgverlening (S2). Bij S1 gaat het om activiteiten in de wijk die niet zijn terug te leiden tot één verzekerde. Bijvoorbeeld deelname aan sociale wijkteams en overleg met regionale zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars. Bij S2 gaat het om directe zorg die wel is terug te leiden tot één verzekerde. Verpleegkundigen die deze taak hebben, bekijken bijvoorbeeld hoeveel zorg mensen nodig hebben en voeren dat ook uit.

Professionele autonomie

Wijkverpleegkundigen vrezen dat op deze manier er niets terechtkomt van de brede invulling van hun taak, terwijl dat in verschillende transitieakkoorden wel is afgesproken. Volgens V&VN-woordvoerder Francis Bolle zijn de twee taken niet op te splitsen en horen ze door één en dezelfde persoon  – wijkverpleegkundige – te worden gedaan. ‘Er is juist afgesproken dat wijkverpleegkundigen die de zorg verlenen, meer aandacht moeten hebben voor welzijn. Het hoort dus bij hun werk dat ze de weg kennen in het sociale domein van gemeenten. Dit inkoopbeleid doorkruist de nieuwe manier van werken die bij de transitie hoort. De nieuwe wijkverpleegkundige is een brede generalistische functie, waarin vertrouwen in de professionele autonomie het uitgangspunt vormt. Die ontwikkeling moeten we niet gaan dichtspijkeren met allerlei regels.’

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

  1. Verzekeraars zijn commercieel, en kunnen zich niet voorstellen dat ook basisfinanciering (niet gekoppeld aan aantallen vooraf bepaalde handelingen) gepaard kan gaan met goed werk/kwaliteit. Terwijl KMPG al enige tijd geleden populatiefinanciering adviseert als oplossing in dit domein. Hopelijk zullen gemeenten niet teveel de commerciele financierinsfilosofie overnemen. En snappen dat integraal / generealistisch werken echt alleen lukt als er meer integraal/generalistische instellingen zijn, die integrale lumpsumfinanciering krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.