Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: nullijn in zorg is echt van tafel

Op aandringen van de Tweede Kamer heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) herhaald dat de nullijn voor personeel in de zorg van tafel is. ‘Als we nu loonafspraken maken, komen we niet in augustus weer met een nullijn’, was de boodschap van de bewindsvrouw.
Schippers: nullijn in zorg is echt van tafel
Foto: ANP

Schippers had dat ’s middags ook al bekendgemaakt bij de ondertekening van het zorgakkoord met werkgevers en werknemers, maar de oppositiepartijen wilden het de minister graag zelf horen zeggen. ‘Ik kom niet met een nullijn, dat zeg ik nu voor de vierde keer en misschien wilt u het nu geloven. Als er in augustus een financieel probleem is, kijken we als kabinet waar we verantwoorde maatregelen kunnen nemen.’

Langdurige zorg

Woensdag werd het zorgakkoord gesloten en donderdag kan de Tweede Kamer zich verdiepen in de voorstellen van het kabinet om de langdurige zorg te hervormen. Staatssecretaris Martin van Rijn hield de kritische oppositiepartijen woensdagavond voor dat die combinatie zou moeten leiden tot plannen die de toets der kritiek moeten kunnen doorstaan. De Kamer houdt na het meireces een aantal hoorzittingen over het zorgakkoord en de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Pas daarna zal blijken of het kabinet ook kan rekenen op voldoende steun uit de oppositie om de plannen door de Senaat te slepen.

Pgb

In de Kamer werden de nodige mitsen en maren geplaatst bij het zorgakkoord, bijvoorbeeld over de voorgenomen korting van het tarief op het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf zorg kunnen kopen. Van Rijn kan gaf aan dat dit zorgakkoord slechts de aftrap is van een discussie die de komende tijd over de langdurige zorg zal worden gevoerd.

Hervorming

Pas als alle maatregelen op tafel liggen, verwacht hij dat de Kamer kan zeggen of zo de noodzakelijke hervormingen in de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken in gang kunnen worden gezet. Die hervormingen zijn volgens het kabinet noodzakelijk om deze zorg in de toekomst te behouden.

Kritisch

Van Rijn hoopt dat de meeste kritische geluiden zullen verdwijnen. ‘Ik hoop dat het net zo gaat als met het Koningslied. Eerst denk je: wat is dit nou. Dan heb je het een paar keer gehoord en blijkt het wel mee te vallen.’ Mona Keijzer (CDA) moet het nog maar zien. Zij vraagt zich af wat bijvoorbeeld een demente bejaarde nu echt aan deze afspraken heeft. Die inhoudelijke discussie kan volgens Van Rijn echter pas vanaf donderdag beginnen, als hij zijn brief waarin het akkoord is verwerkt, naar de Kamer stuurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.