Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze website? Lees meer

Nieuws

'Het gaat maar door, er komt geen eind aan'

0 1104 Ouderenzorg

Moe van alle bureaucratie en vastbesloten dat de thuiszorg in ons land veel efficiënter en effectiever kon, startte Jos de Blok in 2006 met een vernieuwend concept voor verpleging en verzorging aan huis. Buurtzorg Nederland blijft sindsdien maar groeien. ‘Je kunt niet zeggen dat we geen goede resultaten boeken.’
‘We blijven constant opletten dat we de goede dingen blijven doen’
‘We blijven constant opletten dat we de goede dingen blijven doen’ - Foto: Saskia Paulissen

Hoog opgeleide verpleegkundigen en ziekenverzorgenden (mbo/hbo niveau 3 tot 5) werken in kleine buurtzorgteams in de wijk. Die teams zijn autonoom: zij bepalen zelf welke zorg nodig is, hoe lang ze bij een patiënt blijven, ze zorgen ervoor dat de roosters rondkomen, lossen zelf problemen op en nemen ook zelf collega’s aan. De insteek van Buurtzorg Nederland is dat patiënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Aan onnodige overhead en bureaucratie heeft De Blok een broertje dood. Daarom worden de buurtzorgteams ondersteund met moderne ICT-toepassingen en een minimum aan stafwerkers en coaches. Zo worden administratieve kosten beperkt en het management en overhead ingedamd. De teams doen alles; wassen, wondzorg, injecteren, begeleiden. Dat scheelt tijd en dus ook geld. In 2011 werd De Blok met zijn organisatie uit meer dan duizend werkgevers als Beste Werkgever van het Jaar gekozen. En ook dit jaar kreeg hij deze titel weer toebedeeld.

De directeur blijft er nuchter onder. De teams maken hun eigen succes en de resultaten spreken voor zich, vindt hij. Zo ziet hij dat de verantwoordelijkheid en het zelfsturend vermogen van de teams behoorlijk ver gaan. De teamleden bespreken moeilijke situaties met elkaar en stellen op eigen initiatief vakgroepen samen. Buurtzorg Nederland blijft maar groeien. ‘Er komt geen eind aan’, lacht De Blok. ‘De organisatie telt inmiddels 6000 werknemers en daar komen iedere maand 200 bij’, zo laat de directeur weten.

U zoekt met deze manier van werken ook andere sectoren op.In Amersfoort en Enschede past u het buurtzorgprincipe toe op de jeugdzorg. Hoe gaat dat?
‘In die plaatsen zijn we inderdaad bezig met een proef voor de jeugd. Die proef nemen wij voor eigen rekening. Samen met de huisarts en de buurtzorgteams willen we ondersteuning gaan bieden aan gezinnen waar veel aan de hand is. Beperkingen, opvoedproblemen, noem maar op. Die teams bestaan uit jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en orthopedagogen. Zij zorgen voor meer structuur en zo weinig mogelijk hulpverleners in het gezin. Dat gaat wel wat anders dan met de thuiszorgteams. Ze hebben een andere dynamiek: de wijkverpleging is in principe 24 uur per dag. Dat is anders in de jeugdzorg, daar heb je het meer over kantooruren. Ook zijn de teams kleiner. Die bestaan uit vier à vijf mensen in plaats van de tien tot twaalf medewerkers die de teams in de thuiszorg vormen. Het idee is wel hetzelfde: de teams zijn autonoom en bepalen zelf welke zorg nodig is.'

Lees meer in Zorg + Welzijn Magazine van december 2012

door Alexandra Sweers laatste update:5 dec 2012

Gerelateerde tags

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.