Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen kracht: maar wat dan precies?

Eigen kracht wordt steeds meer een modewoord en een algemeen middel voor opgroei- en opvoedproblemen. Maar weten we wat ‘eigen kracht’ concreet en in de praktijk betekent?
'Het risico is dat we eigen kracht invullen als eigen verantwoordelijkheid'
'Het risico is dat we eigen kracht invullen als eigen verantwoordelijkheid'

De vorige keer blogde Mark over wat je kunt leren van welzijnswerkers in het buitenland >>

Bij de behandeling van de nieuwe Jeugdwet in de Tweede Kamer afgelopen week hoorden we vaak de term ‘eigen kracht’, vooral ook in discussies buiten het parlement. Het versterken van de eigen kracht van kinderen, jongeren en gezinnen is een inhoudelijk speerpunt in de transformatie van onze zorg voor jeugd. Een waardevolle ambitie, die iedereen van harte zal ondersteunen. Maar wat ondersteunen we dan precies?

Het gevaar van ‘eigen kracht’ als modeterm is dat iedereen de term anders invult of interpreteert. Naar eigen smaak en in ieders eigen belang. Het risico daarbij is dat we eigen kracht invullen als eigen verantwoordelijkheid. Het gaat hier echter niet om het verleggen van verantwoordelijkheden, maar om het gebruik maken van de beschikbare kwaliteiten. Ook lijkt eigen kracht nu een algemeen recept te worden, terwijl de essentie juist is om per geval te bekijken wat mensen zelf kunnen doen.

Bijkomend risico is dat de versterking van de eigen kracht als legitimering van bezuinigingen gaat functioneren, juist omdat we nog niet precies weten wat het in de praktijk betekent. De term past goed in de huidige tijdgeest, bij de terugtrekkende bewegingen van de overheid en in de discussie over de participatiesamenleving. Hiermee kan eigen kracht echter ook een fraaie faҫade zijn voor een minder fraaie bezuinigingsmaatregel. De nadruk op de participatiesamenleving gaat hand in hand met een voorgenomen bezuiniging van zes miljard euro. De overgang naar een Big Society in het Verenigd Koninkrijk betekende vooral een kleinere overheid.

Vraagt een versterking van de eigen kracht van kinderen en gezinnen niet eerder juist meer tijd, geld en menskracht? We willen dat hulpverleners in elke situatie de specifieke mogelijkheden onderzoeken en de sociale netwerken in kaart brengen. Het gaat om maatwerk, elke dag en in elk gezin opnieuw.

Om goed te beoordelen wat eigen kracht in de veelzijdige praktijk betekent, hebben we eenduidigheid over de invulling van het concept nodig. Het Nederlands Jeugdinstituut publiceert binnenkort een online themadossier over eigen kracht en vraagt hiervoor input van professionals en beleidsmakers. Welke houding en vaardigheden hebben professionals nodig bij het versterken van eigen kracht van gezinnen? Hoe kunnen organisaties hun medewerkers hierbij ondersteunen? En wat vraagt dit van beleid? Deel je mening en draag bij aan een beter begrip van eigen kracht in de praktijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.