Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intieme vragenlijst aan jeugd moet anders

De vragenlijsten bij de GGD-onderzoeken onder kinderen gaan op de schop. Dat concludeert GGD Nederland na kritiek over intieme vragen naar de gezondheid van kinderen en hun gezinssituatie.
Intieme vragenlijst aan jeugd moet anders
Foto: ANP XTRA

Gemeenten zijn verplicht om preventieve gezondheidsonderzoeken af te nemen bij kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Kinderen in groep 2, groep 7, de tweede klas van de middelbare school en sinds kort ook in de vierde klas vullen een vragenlijst in. Ook de ouders krijgen een aantal vragen voorgeschoteld. Daarna volgt er meestal een gesprek met een verpleegkundige. Het doel is om vroegtijdig problemen te signaleren.

Bemoeien

Maar ouders ervaren de vragen over bijvoorbeeld hun inkomen, gezondheidsproblemen en of er ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in het gezin als ongewenste bemoeienis. Ook vragen over zelfmoordneigingen aan dertienjarigen en of ze wel eens lichaamsdelen voor de webcam hebben laten zien, zijn te intiem volgens de klachten.

Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de organisatie van Veilig Thuis. Burgers en professionals kunnen met hun zorgen en vragen over huiselijk geweld en kindermishandeling terecht bij één punt. Lees hier meer >>

Onderzoek

Het is nooit onderzocht wat het resultaat van al die vragenlijsten is, merkt Frans Pijpers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid op in de Volkskrant. Het wordt volgens hem ‘hoog tijd’ dat er onderzoek naar wordt gedaan. Deze preventieve onderzoeken kosten miljoenen, zo blijkt. Alleen al voor het laatste contactmoment in de vierde klas wordt 15 miljoen euro uitgetrokken door het Rijk.

Bezwaar

GGD Nederland weet nog niet precies hoe de vragenlijsten gaan veranderen. In elk geval moet de hoeveelheid vragen minder, laat een woordvoerder weten aan de Volkskrant. Sommige regio’s gaan ouderen om toestemming vragen. Nu moeten ouders echt bezwaar maken wanneer ze niet willen dat hun kind meedoet aan het onderzoek.

Uitleggen

Pijpers zegt dat de klachten ontstaan wanneer GGD’s en jeugdinstellingen niet goed uitleggen  waarom ze zoveel details vragen. Ook blijft vaak onvermeld dat de ingevulde vragenlijsten en gespreksverslagen in een digitaal dossier komen dat wordt bewaard tot het 34ste levensjaar.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.