Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schadevergoeding jeugdzorg misbruik

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat de schadevergoeding jeugdzorg uitkeert, heeft tot en met 1 mei dit jaar 363 aanvragen ontvangen van slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen. Deze slachtoffers kunnen sinds september vorig jaar aanspraak maken op het schadefonds jeugdzorg.
Schadevergoeding jeugdzorg schadefonds jeugdzorg
Schadevergoeding jeugdzorg schadefonds jeugdzorg

Er zijn twee verschillende regelingen voor schadevergoeding jeugdzorg voor slachtoffers. Bij de zogenoemde tijdelijke regelingen, waar minder bewijs voor nodig is, is sinds vorig jaar 87 keer een vergoeding toegekend. Het gaat om een gemiddelde uitkering van 12.500 euro.

Bewijslast schadevergoeding jeugdzorg

Bij de andere regeling is de bewijslast zwaarder. Voor dat zogenoemde Statuut is een aparte commissie ingericht, bestaande uit onafhankelijke deskundigen. Hier zijn het afgelopen jaar 79 aanvragen ingediend en tot nu toe zijn zes aanvragen toegewezen. De toegekende bedragen variëren van 20.000 tot 100.000 euro.

Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg nam in 2012 flink toe. Het ging om 67 gevallen, dat zijn er 34 meer dan in 2011. Lees meer

Buiten de instelling

Er zijn overigens ook aanvragen afgewezen, omdat het misbruik niet plaatsvond in een jeugdzorginstelling of een pleeggezin. ‘Het gaat dan niet om instellingen die onder de verantwoordelijkheid vallen van de overheid’, legde een woordvoerster van het Schadefonds uit. ‘Wij kunnen dan niets voor hen doen. Maar aangezien veel klachten binnenkomen via de hulplijn bij seksueel misbruik, wordt er wel naar een passende oplossing gezocht.’

Meer meldingen schadevergoeding jeugdzorg

Het Schadefonds hoopt overigens dat de komende tijd zich nog mensen melden, die dat eerder niet hebben gedaan.

Meer weten over seksueel misbruik? Bekijk ons dossier hierover >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.