Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bekenden uit de zorg in Eerste Kamer

Het is nagenoeg bekend wie er in de nieuw verkozen Eerste Kamer komen. Hoe zat het ook alweer met de Eerste Kamer en welke leden weten er iets van de zorg?
Stemmen voor de Eerste Kamer
Leden van de Provinciale Staten in Gelderland stemmen voor de senaat tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer. - Foto: ANP

Een keer in de vier jaar kiezen wij in onze eigen provincie de leden van de Provinciale Staten. Dat was dit jaar op 18 maart. Die door ons gekozen leden selecteren op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Op 26 mei werd die zeteldeling van de Eerste Kamer bekend gemaakt. Dat is nog een officieuze uitslag, deze wordt 28 mei officieel bekend gemaakt.

Leden

In de nieuwe Eerste kamer komen leden met politieke en bestuurlijke ervaring zoals Tweede Kamerleden (13) en burgemeesters (8) maar ook enkele ‘buitenstaanders’ zoals hoogleraren (11) en een bestuurder uit de zorgsector. D66 is de grote winnaar bij de verkiezingen van de Eerste Kamer, zij hadden voorheen 5 leden, maar tellen vanaf deze week 10 leden. De PvdA was de grote verliezer en zakte van 14 zetels naar 8.

Wat doet de Eerste Kamer?

Wanneer er in de Tweede Kamer is gedebatteerd over nieuwe wetsvoorstellen en er is een akkoord bereikt, dan gaat een wetsvoorstel naar de Eerste Kamer. Deze Kamer controleert of het wetsvoorstel wel helemaal goed in elkaar zit. Strookt het met andere (Europese) wetgeving en kan het wetsvoorstel ook in daadwerkelijk de praktijk uitgevoerd worden? Pas wanneer de Eerste Kamer vóór stemt, dan is het wetsvoorstel aangenomen. Deze gaat vervolgens naar de Koning en wordt de wet bekend gemaakt in het Staatsblad. Dan is het voorstel officieel een wet geworden.

De nieuwe Eerste Kamerleden (senatoren) die ervaring hebben in de zorg zijn:

Paul Schnabel (D66) is socioloog, deed onderzoek bij Stimezo en voormalig Trimbos- instituut (kennisinstituut voor ggz, verslavingszorg en maatschappelijke zorg), was directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en had/heeft veel nevenfuncties bij maatschappelijke instellingen. Bij zijn vertrek bij het SCP ontving hij een hoge koninklijke onderscheiding:  hij werd geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sinds 1986 is hij hoogleraar klinische psychologie en vanaf 2002 universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Deze functies blijft hij uitvoeren.

Alexander Rinnooy Kan (d66) was onder meer lector en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, was voorzitter bij de ondernemingsorganisatie VNO-NCW, was SER-voorzitter en is nu universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde in Amsterdam. Was voorzitter ‘Agenda voor de Zorg’ , voorzitter Nationaal Preventie Programma ‘Alles is gezondheid’ (VWS) om de zorg te verbeteren en de zorguitgaven te beperken.

Hans-Martin Don (SP) is directeur van het Leger des Heils in de regio Zuid. In 2006-2010 was hij wethouder van onder meer zorg en financiën van Eindhoven. Hij pleitte toen voor het Zeeuwse model bij de toewijzing van huishoudelijke hulp. Eerder was hij werkzaam in de verpleegkunde en in het gevangeniswezen en was hij directeur welzijn en gezondheidszorg bij het Leger des Heils Eindhoven.

Annemarie Jorritsma-Lebbink (VVD) was raadslid, Tweede Kamerlid, minister van Verkeer en Waterstaat en minister van Economische Zaken en vicepremier. Ze werd daarna burgemeester van Delfzijl en nu Almere. Jorritsma is ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waar zij zich onder andere bezig houdt met de decentralisatie van de zorg.

Jopie Nooren (PvdA) is een ‘buitenstaander’ en nieuwkomer in de Eerste kamer. Ze is voorzitter van de raad van bestuur van Bartiméus ( een organisatie voor ondersteuning aan mensen met een visuele beperking). Daarvoor was zij bestuurder van een zorginstelling en directeur van de brancheorganisatie in de zorg. Nooren heeft ook verschillende bestuurs- en toezichtsfuncties in de zorg, waaronder lid bestuur NVZD en vicevoorzitter raad van toezicht Wilhelmina ziekenhuis te Assen.

Annelien Bredenoord (D66) is universitair hoofddocent (bio)medische ethiek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze bestudeert hoe bestudeer ik hoe vernieuwende technologie als genetica, stamcelonderzoek en biobanken op een ethisch verantwoorde manier gebruikt kunnen worden in de zorg. Zij is ook lid van De Jonge Akademie van de KNAW en was lid van de Jonge Gezondheidsraad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.