Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

50 miljoen voor aanpakken jeugdwerkloosheid

Het kabinet trekt 50 miljoen euro extra uit om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. De helft van dat bedrag is bedoeld om examenkandidaten in het MBO na het behalen van hun diploma langer door te laten leren. Ze worden dan niet werkloos en vergroten bovendien hun kansen op de arbeidsmarkt.
Leerlingen in het ROC Zadkine in Rotterdam.
Leerlingen in het ROC Zadkine in Rotterdam. - Foto: ANP-Photo: Robin Utrecht

De andere helft van het geld gaat naar de arbeidsmarktregio’s, samenwerkingsverbanden van gemeenten en het UWV. Zij krijgen daardoor meer mogelijkheden jongeren aan de slag te helpen. De ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Jet Bussemaker van Onderwijs hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Ambassadeur
Ze willen ook een ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid benoemen voor een periode van 2 jaar. Hij of zij moet werkloze jongeren hulp bieden bij het vinden van werk, bijvoorbeeld door te bemiddelen bij gemeenten en werkgevers.
Stage
Aan vakbonden en werkgeversorganisaties vraagt het kabinet om in de bedrijfstakken afspraken te maken over stageplekken en leerbanen. Het is onder voorwaarden bereid daaraan mee te betalen. Het kabinet wil ook een techniekpact sluiten met sociale partners en onderwijsinstellingen. Daarmee moet het gebrek aan technici en vakkrachten worden tegengegaan.
Opgelopen
De jeugdwerkloosheid is de laatste jaren fors opgelopen. In 2011 bedroeg ze nog 9,8 procent, in januari van dit jaar was dat al 15 procent. Van de totale beroepsbevolking was toen 7,5 procent werkloos.
Doorstuderen
De MBO-raad noemt de extra gelden ‘Geweldig nieuws’. De helft van dit geld wordt besteed aan extra opleidingen voor mbo’ers die hun diploma behaald hebben. Wanneer ze doorstuderen, zijn ze niet werkzoekend én vergroten ze hun kans op de arbeidsmarkt. ‘Ze kunnen dan meer als ze straks klaar zijn”, zei de woordvoerster.
Vak leren
Ze noemt het voorbeeld van de kinderopvang. ‘Twee jaar geleden was die sector booming, maar nu kan je er nog maar weinig werk vinden. Mensen die nu afstuderen, kunnen beter nog wat langer naar school en op die manier een vak leren waar meer werk in is. In de bouw is het op dit moment ook heel slecht qua werkgelegenheid. Naar verwachting trekt dat aan. Dus kan het handig zijn voor afgestudeerden om nog wat langer in de schoolbanken te zitten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.