Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op het bordes bij Prinses Máxima

Eind 2009 meldt een bewonerscommissie via verbeterdebuurt.nl bij het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg overlast van een grote groep oudere alcoholistische zwervers. De overlast concentreert zich op een verwaarloosd pleintje van de Makassarbuurt, een risicogebied met cameratoezicht en preventief fouilleren. De gebruikers van het pleintje, Marokkaanse vrouwen, kinderen en bejaarden blijven weg.
Op het bordes bij Prinses Máxima

Lees hier meer blogs van MOVISIE >>

De Stadsdeelgebiedcoördinator neemt contact op en in de lente van 2010 volgt een bijeenkomst. Daar ontstaat het idee om het dorre pleintje te heroveren. Wekelijks komen bewoners bij elkaar bij een afgebladderd bankje dat daar tussen mistroostige struikjes als ligplaats voor de zwervers dient. Zij gaan activiteiten voor bewoners en kinderen organiseren. Zo startte het bewonersinitiatief ‘De ideeënbank’.

En het werkt! De overlast is duidelijk afgenomen. De zwervers trekken weg. Een enkele zwerver doet zelf actief mee. Dak- en thuislozen van de nabij gelegen maatschappelijke opvang helpen opschonen. Via de gebiedscoördinator maken de bewoners kennis met de Stichting Postzegelparken. De stichting stelt zich ten doel een netwerk van 10 postzegelparken in de Indische Buurt te realiseren. Het wordt een cocreatie. De bewoners inventariseren wat zij willen met de plek. Zij schetsen onder begeleiding van landschapsarchitect Miek Witsenburg hoe de plek er uit gaat zien. Zij krijgen ondersteuning van voormalige ministeries van VROM en LNV, Stichting DOEN, de corporaties Eigen Haard, De Alliantie en Ymere, de ge¬meente Amsterdam en stadsdeel Amsterdam Oost.

Begin 2011 werd het ontwerp Postzegelpark aan de buurt gepresenteerd in aanwezigheid van Stadsdeelwethouder openbare ruimte, groen en wijkaanpak Nevin Özütok. Het initiatief trok aandacht en won de publiekprijs van het Samen Indische Buurtfestival. Wethouder Freek Ossel, burgemeester Eberhard van der Laan en oud-minister wijkaanpak Ella Vogelaar kwamen op bezoek. In de lente en de zomer werd het parkje gelegd. Een werkgroep Zelfbeheer gaat over activiteiten, beheer, onderhoud van het park en de openstelling van het park. Dit moet zorgen voor een duurzaam herstel van de leefbaarheid. Op 9 september 2011 vond de opening van het eerste Postzegelpark plaats, in de Indische Buurt.

Het Postzegelpark Indische Buurt heeft als doel een mooier Nederland. Het is een creatie waarbij buurtbewoners als eindgebruikers en actieve burgers betrokken zijn bij een proces om gezamenlijk met professionals iets waardevols voor de buurt te creëren. In plaats van een verwaarloosd groen plekje is er nu een bruisend park. De resultaten zijn leefbaarheid (een aantrekkelijke buurtplek erbij én minder sociale overlast) en sociale cohesie (diverse bevolkingsgroepen hebben een plek erbij om kennis te maken en gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen). Het park is samen ontworpen, samen is gezocht naar oplossingen, ongeacht of de barrières bij de bewoners of het systeem lagen.

De naam Postzegelpark vind ik symbolisch: een micro-initiatief waarvan de kracht schuilt in de gebiedsgerichte, lokale strategie van de mobilisatie van buurtkracht. Het project vertrekt vanuit de leefwereld van buurtbewoners en vindt plaats in hun leefomgeving. Zij staan centraal en werken samen met overheid, privé- en publieke partners aan een integrated approach van leefbaarheid. Deze aanpak bestaat uit de combinatie van ingreep in de fysieke omgeving en organisatie van sociale activiteiten door de directe gebruikers van de groene ruimte zelf.

I have a dream. In mei 2012 wordt deze droom misschien werkelijkheid. Dak- en thuislozen van het Instroomhuis op de Zeeburgerdijk, kinderen van de Valentijnschool en bewoners van de Makassarbuurt in de Indische Buurt staan samen hand in hand op het bordes bij Prinses Máxima. En de Prinses komt op bezoek bij het Postzegelpark. Het Oranje Fonds heeft de Stichting Postzegelparken genomineerd voor de Appeltjes van Oranje 2012.

Mellouki Cadat is senior adviseur Gebiedsgericht werken (MOVISIE) en als bewoner actief betrokken bij het Postzegelpark Indische Buurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.