Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overlevingsplan MEE-organisaties en cliëntsteun

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MEE moeten nog voor 1 mei afspraken maken om de de steun aan mensen met een beperking veilig te stellen in het nieuwe jaar. Deze afspraken zijn een belangrijke houvast voor de MEE-organisaties.
Overlevingsplan MEE-organisaties en cliëntsteun
Foto: ANP

Staatssecretaris Van Rijn heeft samen met de gemeentekoepel en MEE Nederland gesproken over de steun aan kwetsbare groepen waardoor ze zelfstandig kunnen blijven functioneren. Gemeenten bieden al cliëntondersteuning voor een groot deel van hun inwoners, maar mensen met handicap krijgen deze ondersteuning via 22 MEE-organisaties vanuit de AWBZ. Vanaf 1 januari 2015 wordt deze ondersteuning overgeheveld naar de Wmo.

Gelden

Voor 1 mei 2014 moeten de VNG en MEE Nederland afspreken hoe zij de cliëntondersteuning gaan garanderen. In principe voor 2015, maar het advies luidt om dat voor meerdere jaren te doen. Zo moet bijvoorbeeld geregeld worden hoe de gelden voor deze ondersteuning vanuit de AWBZ naar de Wmo overgeheveld worden.  En er wordt afgesproken welk budget bij de MEE-organisaties wordt besteed. Er gaat ruim 178 miljoen euro in de cliëntondersteuning om.

Inhuren

Gemeenten kunnen er straks ook voor kiezen om zelf steun aan kwetsbare groepen gaan verzorgen of een andere organisatie hiervoor in te huren. Deze plannen moeten dan ook worden vastgelegd. Maar in de praktijk zal het er op neerkomen dat zij MEE deze taken te blijven doen.

Overleving

Deze organisatorische en financiële afspraken bieden perspectief voor de overleving van de MEE-organisaties. De plannen moeten bijvoorbeeld ook kosten vermijden die een mogelijke afbouw van de organisatie met zich mee zouden brengen (wachtgeld personeel en kosten huisvesting). In 2012 ondersteunde MEE ruim 101.000 mensen. Er werken bij deze onafhankelijke organisatie meer dan 3500 mensen verdeeld over ongeveer 70 locaties.

Hoe ziet de Wmo-ondersteuning 2015 er uit?

Vanaf 2015 gaat de gemeente de ondersteuning en begeleiding aan huis leveren. Nu valt de begeleiding nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, maar daar valt vanaf volgend jaar alleen nog de zware, langdurige zorg onder. De lichte zorg gaat naar de gemeente, want die kan volgens het kabinet beter inspelen op deze zorgvraag. Hoe gaat dit in zijn werk?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.