Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Advies aan wethouders over de jeugd-ggz.

Nu de Jeugdwet door de Eerste Kamer is, kunt u of uw opvolger eindelijk verder met de jeugd geestelijke gezondheidszorg (jeugd-ggz).
Advies aan wethouders over de jeugd-ggz.

De vorige keer blogde Clara ook al over haar advies aan wethouders jeugd>>

Het gedoe over de jeugd-ggz heeft vooral tot vertraging geleid, tot paniekerige onderhandelingen en een besluit de dbc financiering voorlopig te handhaven. Dat is geen winst. Dbc’s zijn ingewikkeld en leiden tot nu toe vooral tot slechte samenwerking en een kostenexplosie. U kunt weliswaar bij uw regionale zorgverzekering aankloppen voor kennis over inkoop, maar ideaal is het niet. Want hoe de dbc precies helpt de zorg dichter bij de burger en het kind te brengen, is op zijn minst gezegd onduidelijk.

De campagne van de jeugd-ggz tegen de Jeugdwet was fel en bij tijd en wijle van ongehoord laag niveau. De campagne was ook onzinnig, want de bezuiniging was allang ingeboekt.  Per saldo bent u per 2015 opgezadeld met een sector die zich naar de burger heeft gemanifesteerd als een stel naïevelingen die zich bedient van dubieuze rethoriek en die ondubbelzinnig heeft laten weten niet onder uw hoede te willen werken.

In die zin hebben de leiders van de campagne u een heel slechte dienst bewezen. En dat terwijl er op menig jeugd-ggz werkvloer professionals en managers werken die wel degelijk de zin van de decentralisatie zien. Die blij zijn afscheid te kunnen nemen van zorgverzekeraars die winst als oogmerk hebben  en die klaar staan om kansen te benutten.

Er zal veel tijd en energie gaan zitten in relatieherstel, de normalisering van de verhoudingen en het koersen op deugdelijke zorg voor jeugd. Neemt u de professionals en managers die wél willen vooral van meet af aan mee in dat proces.

Daarbij nog even dit:

– Bezuinigen betekent dat er minder geld is. Dat betekent dat er minder banen zullen zijn en minder zorg. Elke burger begrijpt dat, ook die burgers die belangen hebben. Helderheid is een prima basis voor relatieherstel;

– Laat u niet bang maken. Er gebeuren helaas verschrikkelijke dingen met kinderen ongeacht de manier waarop het stelsel is georganiseerd. Veiligheid van kinderen gaat iederéén aan en mede vanuit dat vertrekpunt moet de zorg voor jeugd worden gerealiseerd;

– Behoed de specialistische jeugd-ggz zoveel mogelijk voor rigoreuze bezuinigingen. In ’tijden van plenty’ is er veel kennis en ervaring opgebouwd die we nodig blijven hebben. Het is daarom duurkoop die zorg af te breken;

– Kwesties rondom privacy worden opgeblazen en als obstakel voor samenwerking gebruikt. Ter illustratie van hoe het wel kan: een wijkteamlid vertelde me dat ze werd gebeld over een vader die na een gesprek in verwarde toestand het gebouw had verlaten en dat er ernstige zorgen waren over de kinderen. Het was niet nodig precies te weten wat er met wie aan de hand was. Het feit dát er werd gebeld door een collega was voldoende. In samenwerking met de school en de huisarts werd een heel nare toestand voorkomen. Het gaat dus niet om regeltjes en ‘wat als’. Het gaat om boerenverstand.

1 REACTIE

  1. Ben het helemaal met je eens dat de wat verongelijkte, betweterige, op eigenbelang gestoelde reactie vanuit instellingen en professionals uit de jeugd GGZ tot een suboptimale verhouding met gemeenten hebben geleid. Er is veel kostbare tijd verloren gegaan.
    Ouders zijn ten onrechte bang gemaakt met het idee dat ‘een ambtenaar’ op de stoel van de psychiater zou gaan zitten. De inkoop door gemeenten is er ook niet makkelijker op geworden nu de DBC’s voorlopig blijven bestaan.
    Laat de sector nu eerst eens zorgen voor transparantie, zowel wat het resultaat (de baat voor de cliënt) als wat de financiën betreft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.