Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doodsteek of wake up call voor GGZ?

Om me heen hoor ik regelmatig negatieve reacties op de plannen van minister Schippers. Je zou bijna denken dat Dr. Edith Evil er op uit is om de GGZ te vernietigen. Ik kan het me maar moeilijk voorstellen. Zou de minister van VWS echt de intentie hebben om de Geestelijke Gezondheidszorg de nek om te draaien?
In de basis wil je cliënten met lichtere problematiek zo snel mogelijk kunnen helpen.
In de basis wil je cliënten met lichtere problematiek zo snel mogelijk kunnen helpen.

Een citaat uit de brief van de minister van 17 mei 2013:


‘De huisarts krijgt betere ondersteuning voor het behandelen van mensen met psychische problematiek en er wordt ingezet op een sterke en kwalitatief goede ‘generalistische basis-GGZ’. Binnen deze basis GGZ kunnen mensen, die nu nog onnodig gebruik maken van specialistische zorg, straks dichter bij huis en minder zwaar behandeld worden. Het doel is een kwalitatief hoogwaardige en betaalbare GGZ te realiseren.’

Hierop wordt vanuit de GGZ wereld fel gereageerd met kreten als:

• De huisartsen hebben geen tijd voor hun nieuwe, zwaardere rol inzake de GGZ.
• Cliënten kunnen niet zomaar met minder zorg af.
• Het is een ordinaire bezuinigingsmaatregel, want de tarieven voor de vergoeding van basis-GGZ zijn lager.

Het is juist een goed streven om de zorg laagdrempeliger te maken, zodat problemen snel en effectief kunnen worden aangepakt. Hiervoor is het zeker niet altijd nodig om een uitgebreid (intake)traject in te gaan. Daarnaast is er allerlei zelfhulp of lichte hulp vanuit de basis-GGZ beschikbaar om erger te voorkomen. In de basis wil je cliënten met lichtere problematiek zo snel mogelijk kunnen helpen. Dat dit type laagdrempelige zorg ook nog goedkoper geleverd kan worden is uiteraard mooi meegenomen!

Of de GGZ klaar is voor zo’n verandering is de vraag. Een dergelijke manier van hulpverlenen zit nog onvoldoende in de genen van de tweedelijns GGZ. Het vergt een cultuurverandering in de manier van behandelen. Van de huisarts wordt de rol van poortwachter verwacht. Een goede ontwikkeling. Als een GGZ-behandelaar jarenlang een cliënt heeft ondersteund, is het vaak niet gemakkelijk om afscheid te nemen. Een onpartijdige derde als de huisarts kan in die gevallen, juist een belangrijke rol spelen. Hij zal daarbij zonder twijfel ondersteund moeten worden en juist om die reden is de inzet van een frisse POH-er een goede move! De grote verandering is dat de regie, ondersteund door e-Health, verschuift van de tweedelijnszorg naar de huisarts en de cliënt.

Al met al zijn de plannen van Dr. Evil helemaal zo gek nog niet. Het is niet zozeer een stelselwijziging, maar eerder een cultuurverandering die, met een vrij eenvoudige maatregel, op gang wordt gebracht. Ik zie de plannen van Edith Schippers niet als doodsteek, maar liever als een wake up call voor de GGZ. Een duidelijke roep om concrete verandering. En als het straks gaat zoals minister Schippers voor ogen heeft, wie weet verandert Dr. Evil dan wel in Dr. Love.

Vorig artikelEen #dankjewel is welkom
Volgend artikelPottenbakkers in de Wmo-markt
Lennard van der Poel (1971) is mede-oprichter van Bloei.NL en een bevlogen ondernemer die zich sterk maakt voor gezondheid en met behulp van nieuwe technologie de gezondheidzorg revolutionair wil verbeteren. Bloei.NL is initiatiefnemer van onder andere de BETERapp en de Healthcoin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.