Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Experiment op ggz-patiënten mocht niet’

Ggz-kliniek GGZ Noord-Holland Noord in Heiloo heeft volgens het programma Zembla een medisch experiment uitgevoerd op psychiatrische patiënten, die helemaal niet aan het dit experiment mee mochten doen. Zij kregen een combinatie van medicijnen toegediend tegen psychoses.
experiment op ggz-patienten
Afwijken van het onderzoeksprotocol zonder toestemming van de METC is absoluut verboden. - Foto: ANP XTRA

Het gaat om een experiment dat in augustus 2013 is gestart, meldt het onderzoeksprogramma Zembla. Het experiment richt zich op het gebruik van een combinatie van een antipsychoticum voor ernstig psychotische patiënten en een medicijn dat gebruikt wordt om geheugenverlies tegen te gaan. De ggz-instelling hoopte met het onderzoek patiënten te kunnen helpen die niet genoeg baat hebben bij alleen het antipsychoticum. Bovendien moet het experiment uitwijzen dat de combinatie van medicijnen veilig is.

Wilsbekwaam

Maar, aan het experiment mochten alleen maar patiënten meedoen die zelfstandig buiten de kliniek wonen. Dat staat in het onderzoeksprotocol dat de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) in Alkmaar heeft goedgekeurd. Uit stukken van de kliniek blijkt echter dat maar 30 van de  52 proefpersonen zelfstandig wonen. De andere  proefpersonen wonen in de kliniek en krijgen veel zorg. De medewerkers twijfelden daarom over de wilsbekwaamheid van deze patiënten.

‘Ggz-patiënten Heiloo wel wilsbekwaam’

De psychiatrisch patiënten van GGZ Noord-Holland-Noord die meededen aan een onderzoek naar de werking van een medicijn, waren wél allemaal wilsbekwaam, zegt de organisatie. ‘Het onderzoek heeft positieve resultaten en tevreden deelnemers én families opgeleverd.’ Lees hier meer>>

Ontslagen

Pas een jaar na het begin van het onderzoek zijn, op aandringen van een medewerkster in de kliniek, familieleden van de proefpersonen door de kliniek op de hoogte gesteld over het experiment. Ze meldde de zaken ook aan de Raad van Bestuur. De vrouw  die aan de bel trok, is volgens Zembla ontslagen en zou een hoge boete riskeren als zij nu naar buiten treedt over de gebeurtenis.

Als professionals meer samenwerken met de cliënt, kun je ongewenst gedrag ombuigen. Dan is het mogelijk agressie te voorkomen. Dat advies geven zorgmedewerkers mee aan collega’s en instellingen. Lees hier meer >>

Verboden

Afwijken van het onderzoeksprotocol zonder toestemming van de METC is absoluut verboden, zegt oud-hoogleraar Gezondheidsrecht Frans van Wijmen tegen Zembla. ‘Dat kan een misdrijf zijn waar je vervolgd voor zou kunnen worden.’ Pas nadat de medewerkster aan de bel had getrokken, heeft de organisatie overlegd met de METC om het protocol aan te passen. Maar omdat het experiment inmiddels was afgelopen, is het geven van toestemming niet meer aan de orde, zegt de voorzitter van de METC tegen Zembla.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.